Gulasz wieprzowy na winie

Gulasz to doskonałe danie na chłodne dni.

Gulasz wieprzowy
Gulasz wieprzowy123RF/PICSEL

Składniki

60 dag szynki wieprzowej, 1 żółta papryka, 3 łodygi selera naciowego, 1 cebula, 1 łyżeczka suszonego tymianku, sól, pieprz, olej, 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina, 1 łyżka mąki

Przygotowanie

Szynkę pokroić w kostkę, oprószyć mąką. Cebulę posiekać, selera pokroić w plastry, paprykę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle przesmażyć mięso na złoty kolor, pod koniec smażenia oprószyć tymiankiem, doprawić solą i pieprzem i zalać winem, przełożyć do garnka i zalać wodą do pokrycia mięsa, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 min. Po tym czasie dodać przesmażoną paprykę i selera, gotować jeszcze 10 minut i podawać.

Gulasz powinien się samoistnie zagęścić. Najlepiej smakuje z makaronem. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby. Koszt jednej porcji 3 zł.

Orientalna zupa z kurczakiemInteria Kulinaria
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas