Składniki na 4 porcje: - 2 pomidory, - 2 marchewki, - 1 duża cebula, - pół pęczka tymianku, - pęczek rozmarynu, - 1 kg mięsa z dzika, - 2 łyżki oleju, - sól, pieprz, - 1 łyżka mąki, - 400 ml zredukowanego bulionu z dziczyzny, - 4-5 łyżek ziołowego likieru (Jägermeister), - pół łyżeczki przyprawy do dziczyzny, - słoik marynowanych kurek (370 ml), - 250 g pieczarek, - łyżka masła, - 250 g makaronu wstążki Przygotowanie: Pomidory naciąć przelać wrzątkiem i zimną wodą, zdjąć skórkę, a miąższ pokroić w gruba kostkę. Marchew obrać i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Tymianek posiekać. Olej rozgrzać i porcjami (3-4 porcje) obsmażyć pokrojone w kostkę mięso. Doprawiać solą i pieprzem i zdjąć z patelni. Warzywa i zioła dusić w pozostałym tłuszczu, dodać mięso. Wszystko oprószyć mąką, przesmażyć. Wlać 500 ml wody, zredukowany bulion i likier. Zagotować, wmieszać przyprawę do dziczyzny. Gotować pod przykryciem ok 1,5 godz. Kurki osączyć, pieczarki oczyścić. Grzyby smażyć na maśle przez 5 minut i dodać do gulaszu 15 minut przed końcem gotowania. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Gulasz doprawić solą, pieprzem, ew. likierem. Podawać z makaronem. Do tego pasują gruszki z borówką brusznicą. Czas przygotowania: 120 minut Jedna porcja zawiera: 3060 kJ/731 kcal