Gulasz z fasolą
Potrawy węgierskie
Składniki: 20 dkg fasoli (np. Jaś),
60 dkg wołowiny,
1 zielona papryka,
1 pomidor,
1 duża cebula,
5 dkg smalcu,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
sól do smaku,
2 ząbki czosnku,
pieprz, ostra papryka,
zacierki
Namoczyć przez noc fasolę. Pokroić w kostkę wołowinę, pomidora i paprykę. Drobno posiekać cebulę. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, wsypać do niej słodką paprykę. Dodać mięso, warzywa, rozgnieciony czosnek i posolić. Dusić do miękkości na wolnym ogniu.
Fasolę ugotować oddzielnie w osolonej wodzie. Połączyć mięso i fasolę (wraz z wywarem); przyprawić do smaku solą, pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, dodając do zupy zacierki.
Podawać w specjalnym kociołku lub wazie.
KAPiF