Reklama

Reklama

Gulasz z jabłkami

Taki gulasz jest niezwykle sycący. Możesz urozmaicić go zieleniną, albo przyprawami, które lubisz.

Składniki

  • 750 g łopatki wieprzowej
  • 1 opakowanie przyprawy do gulaszu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • ¾ bulionu warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • 15 g świeżego imbiru
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Do miski wsyp przyprawę do gulaszu dodaj musztardę, wymieszaj. Włóż mięso, dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.  Do garnka wlej bulion, dodaj listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu, podgrzej.

Reklama

Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Imbir obierz ze skórki (najlepiej zrobić to łyżeczką do herbaty), pokrój w plasterki. Mięso oprósz mąką. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Przełóż do garnka z bulionem.

Na tej samej patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju, wrzuć mięso, obsmaż na rumiano z każdej strony. Przełóż do garnka z bulionem, dodaj plastry imbiru. Gotuj na średnim ogniu ok. 40 min aż mięso zmięknie.  W międzyczasie jabłka umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w plastry. Dodaj do garnka z gulaszem ok. 5 min przed końcem gotowania. Wlej sos sojowy. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą. 


Dowiedz się więcej na temat: gulasz

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje