Gulasz z jabłkami

Taki gulasz jest niezwykle sycący. Możesz urozmaicić go zieleniną, albo przyprawami, które lubisz.

Dopraw tak, jak lubisz
Dopraw tak, jak lubisz 123RF/PICSEL

Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Do miski wsyp przyprawę do gulaszu dodaj musztardę, wymieszaj. Włóż mięso, dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.  Do garnka wlej bulion, dodaj listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu, podgrzej.

Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Imbir obierz ze skórki (najlepiej zrobić to łyżeczką do herbaty), pokrój w plasterki. Mięso oprósz mąką. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Przełóż do garnka z bulionem.

Na tej samej patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju, wrzuć mięso, obsmaż na rumiano z każdej strony. Przełóż do garnka z bulionem, dodaj plastry imbiru. Gotuj na średnim ogniu ok. 40 min aż mięso zmięknie.  W międzyczasie jabłka umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w plastry. Dodaj do garnka z gulaszem ok. 5 min przed końcem gotowania. Wlej sos sojowy. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą. 

Wieprzowy gulasz z paprykąInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas