Gulasz z Kolozsvaru
Z kuchni węgierskiej.

Składniki: 40 dkg wołowiny 15 dkg cebuli 5 dkg smalcu 60 dkg ziemniaków 40 dkg kapusty 1 dkg słodkiej papryki 1 ząbek czosnku szczypta kminku sól leczo lub 2 pomidory i zielona papryka pół pęczka natki pietruszki Zeszklić na smalcu cebulę, dodać paprykę i zalać dwoma łyżkami wody. Dodać pokrojone w kostkę mięso, zgnieciony czosnek i kminek. Doprawić solą i dodać gotowe leczo lub pokrojone pomidor i paprykę. Po kilku minutach zalać całość pół litrem wody i gotować do miękkości. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę i posolić do smaku. Podawać przystrojone zieloną papryką, cząstkami pomidorów i posiekaną natką; w wazie lub specjalnym kociołku. KAPiF
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!