Hamuje napady głodu, wspomaga odchudzanie. Smakowite przepisy na bazie serka wiejskiego

Naturalny, w wersji light, o obniżonej zawartości tłuszczu i w licznych odmianach smakowych. Na zwolenników serków wiejskich czekają sklepowe półki pełne różnych wariantów jednego produktu. Świetnie sprawdzi się solo, a także dodany do licznych potraw. Wystarczy odrobina ziół, warzyw lub świeżych owoców, by zyskać smaczną i zdrową przekąskę. Jak wykorzystać potencjał serka wiejskiego w kulinariach? Sprawdź teraz.

Sposoby na wykorzystanie serka wiejskiego w kuchni?
Sposoby na wykorzystanie serka wiejskiego w kuchni?123RF/PICSEL

  • Serek wiejski to sycący produkt, który znacznie spowalnia opróżnianie żołądka, a dodatkowo podnosi termogenezę po posiłku, dzięki czemu szybko zwiększa zawartość białka w diecie.
  • Włączenie serka wiejskiego do diety to sposób dla osób starszych na przywrócenie osłabionego apetytu.
  • Serek typu wiejskiego uważa się za bezpieczny dla większości grup wiekowych. Ze względu na sporą zawartość soli zaleca się rozważne podawanie go bardzo małym dzieciom.

Właściwości serka wiejskiego

Cechą charakterystyczną serka wiejskiego są duże ziarna twarogu, które wyróżniają się niską zawartością tłuszczu. Czym różni się od tradycyjnej kostki sera? Twaróg najsmaczniejszy wychodzi z mleka pełnotłustego, serek wiejski przeciwnie - chudy nadaje mu najwięcej smaku.

Do produkcji tego zdrowego przysmaku używa się tzw. niegazowanych szczepów bakterii. Serek wiejski uważa się także za wyjątkowo wartościowy produkt nabiałowy. Jego skład jest wyjątkowo prosty i przejrzysty. Nie znajdziemy w nim cukru, a jedynie sporą zawartość cennego białka. Na podstawową wersję składają się wyłącznie: twaróg z mleka krowiego, śmietanka pasteryzowana oraz sól. Produkt spożywczy jest bardzo chętnie wybierany przez osoby aktywne fizycznie oraz stosujące diety odchudzające.

Placuszki z serka wiejskiego

Jak przyrządzić placuszki z serka wiejskiego?
Jak przyrządzić placuszki z serka wiejskiego?123RF/PICSEL

Podczas smażenia placuszków z serka wiejskiego w całym domu roznosi się słodki i delikatny zapach cukru waniliowego. Ten prosty i szybki przepis na długo zaspokaja nagle pojawiającą się ochotę na słodkie. Wystarczy jedynie kilka łatwo dostępnych składników, by cieszyć się chrupiącą przyjemnością.

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła lub oleju do smażenia

Przygotowanie:

  1. Jajka oraz serek wyjmujemy na wcześniej z lodówki, by zdążyły nabrać temperatury pokojowej przed przystąpieniem do robienia placuszków.
  2. Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy jedną łyżkę cukru białego oraz łyżeczkę waniliowego.
  3. Do oddzielnego naczynia wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Całość ubijamy przez chwilę za pomocą miksera lub rózgi kuchennej.
  4. Mokre składniki łączymy z suchymi oraz opakowaniem serka wiejskiego. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką.
  5. Patelnię porządnie nagrzewamy, a następnie rozpuszczamy na niej masło. W kolejnym kroku wykładamy na nią po pełnej łyżce stołowej ciasta i formujemy go na placek o średnicy ok. 7 cm.
  6. Placki smażymy na średniej mocy palnika przez ok. 1,5 minuty z każdej strony. W trakcie podgrzewania odrobinę urosną i nabiorą rumianego koloru.
  7. Placuszki z sera wiejskiego podajemy na ciepło z owocami oraz polewą jogurtową. Świetnie smakują także z dżemem, konfiturą lub obsypane cukrem pudrem. Smacznego!

Pasta z tuńczyka i serka wiejskiego

Domowe smarowidła kanapkowe nie tylko pysznie smakują, ale dodatkowo dają pewność, że w ich składzie nie znalazły się żadne niepożądane dodatki i chemiczne ulepszacze. Pasta z tuńczyka i serka wiejskiego świetnie pasuje do ciepłych i chrupiących grzanek, a także podbija smak świeżego pieczywa. To smakowita opcja dla wszystkich zwolenników ryb w puszkach.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo, a następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowane wrzucamy do miski.
  2. Do jajek dodajemy tuńczyka odsączonego z zalewy, przeciśnięty przez praskę czosnek, serek wiejski oraz przyprawy.
  3. Wszystkie składniki dokładnie rozgniatamy widelcem lub miksujemy za pomocą blendera na w miarę gładką masę.
  4. Tak przygotowaną pastę schładzamy w lodówce przez ok. godzinę, a następnie rozsmarowujemy na ulubionym pieczywie. Smacznego!

Puszysta jajecznica z serkiem wiejskim

Jajecznica wzbogacona o serek wiejski staje się jeszcze bogatszym źródłem białka
Jajecznica wzbogacona o serek wiejski staje się jeszcze bogatszym źródłem białka123RF/PICSEL

Jajecznica to szybki sposób na pyszne i sycące danie. Świetnie sprawdzi się nie tylko w leniwe poranki, ale także wtedy, gdy nie mamy czasu na długie eksperymenty kulinarne. Dodatek sera wiejskiego sprawi, że stanie się niezwykle bogatym źródłem białka oraz energii na cały dzień.

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 pomidor
  • garść kiełków rzodkiewki
  • posiekana cebula dymka
  • do smaku: zioła prowansalskie, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Serek wiejski odsączamy z nadmiaru serwatki i przekładamy do dużej miski.
  2. Do naczynia z serkiem wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie wlewamy masę jajeczną. Smażymy do uzyskania ulubionej konsystencji.
  4. Jajecznicę wzbogacamy o pokrojonego w kostkę pomidora oraz drobno posiekaną dymkę.
  5. Gotowe danie przekładamy na talerz i dekorujemy kiełkami rzodkiewki. Podajemy na ciepło ze świeżym pieczywem.

Czekoladowe naleśniki z serkiem wiejskim i owocami

Doskonałym zamiennikiem tradycyjnego sera twarogowego w puszystych naleśnikach jest lżejszy serek wiejski. Ta niewielka zmiana sprawia, że danie traci pierwotną ciężkość, a sezonowe i kwaskowate owoce przełamią słodycz czekolady. Gotowe danie nie tylko zachęca wyglądem i aromatem, ale także smakuje większym i mniejszym łasuchom.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 600 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki kakao bez cukru
  • 50 g gorzkiej czekolady

Nadzienie:

  • 400 g serka wiejskiego
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 4 łyżeczki cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki cukru białego
  • sezonowe owoce

Przygotowanie:

  1. W garnku podgrzewamy wodę. Kiedy zacznie wrzeć, kładziemy na nią miskę wypełnioną kostkami czekolady i pozostawiamy do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Płynną czekoladę zdejmujemy z garnka i odstawiamy na bok do wystudzenia.
  3. W oddzielnej misce łączymy przesianą mąkę z kakao i cukrem. Do składników stopniowo dolewamy jajko, mieszając trzepaczką lub mikserem.
  4. Do masy dodajemy jajko oraz roztopioną i ostudzoną czekoladę, a następnie mieszamy.
  5. Kiedy ciasto jest już gotowe, przechodzimy do przygotowania nadzienia. Wybrane owoce myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
  6. Serek odsączony z nadmiaru serwatki przekładamy do miski, dodajemy jogurt grecki, cukier zwykły oraz wanilinowy, a na końcu pokrojone owoce.
  7. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Kiedy tłuszcz będzie już gorący, wlewamy porcję ciasta i rozprowadzamy cienką warstwę po całej powierzchni. Smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia.
  8. Usmażone naleśniki wypełniamy owocowo-serowym nadzieniem i zwijamy w rulon lub składamy w kopertę.
  9. Tak przygotowane danie układamy na talerzu, posypujemy z wierzchu cukrem pudrem lub kakao i dekorujemy odrobiną świeżych owoców oraz listkiem mięty. Smacznego!
„Zdrowie na widelcu”: Sery pleśniowe. Nie wszyscy mogą je jeśćPolsat Cafe

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas