Hamuje napady głodu, wspomaga odchudzanie. Smakowite przepisy na bazie serka wiejskiego

Sposoby na wykorzystanie serka wiejskiego w kuchni?
Sposoby na wykorzystanie serka wiejskiego w kuchni?123RF/PICSEL
  • Serek wiejski to sycący produkt, który znacznie spowalnia opróżnianie żołądka, a dodatkowo podnosi termogenezę po posiłku, dzięki czemu szybko zwiększa zawartość białka w diecie.
  • Włączenie serka wiejskiego do diety to sposób dla osób starszych na przywrócenie osłabionego apetytu.
  • Serek typu wiejskiego uważa się za bezpieczny dla większości grup wiekowych. Ze względu na sporą zawartość soli zaleca się rozważne podawanie go bardzo małym dzieciom.

Właściwości serka wiejskiego

Zobacz również:

    Placuszki z serka wiejskiego

    Jak przyrządzić placuszki z serka wiejskiego?
    Jak przyrządzić placuszki z serka wiejskiego?123RF/PICSEL
    • 200 g serka wiejskiego
    • 80 g mąki pszennej tortowej
    • 2 średnie jajka
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżki masła lub oleju do smażenia
    1. Jajka oraz serek wyjmujemy na wcześniej z lodówki, by zdążyły nabrać temperatury pokojowej przed przystąpieniem do robienia placuszków.
    2. Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy jedną łyżkę cukru białego oraz łyżeczkę waniliowego.
    3. Do oddzielnego naczynia wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Całość ubijamy przez chwilę za pomocą miksera lub rózgi kuchennej.
    4. Mokre składniki łączymy z suchymi oraz opakowaniem serka wiejskiego. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką.
    5. Patelnię porządnie nagrzewamy, a następnie rozpuszczamy na niej masło. W kolejnym kroku wykładamy na nią po pełnej łyżce stołowej ciasta i formujemy go na placek o średnicy ok. 7 cm.
    6. Placki smażymy na średniej mocy palnika przez ok. 1,5 minuty z każdej strony. W trakcie podgrzewania odrobinę urosną i nabiorą rumianego koloru.
    7. Placuszki z sera wiejskiego podajemy na ciepło z owocami oraz polewą jogurtową. Świetnie smakują także z dżemem, konfiturą lub obsypane cukrem pudrem. Smacznego!

    Pasta z tuńczyka i serka wiejskiego

    • 4 jajka
    • 200 g serka wiejskiego
    • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    • 1 ząbek czosnku
    • przyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra papryka
    1. Jajka gotujemy na twardo, a następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowane wrzucamy do miski.
    2. Do jajek dodajemy tuńczyka odsączonego z zalewy, przeciśnięty przez praskę czosnek, serek wiejski oraz przyprawy.
    3. Wszystkie składniki dokładnie rozgniatamy widelcem lub miksujemy za pomocą blendera na w miarę gładką masę.
    4. Tak przygotowaną pastę schładzamy w lodówce przez ok. godzinę, a następnie rozsmarowujemy na ulubionym pieczywie. Smacznego!

    Puszysta jajecznica z serkiem wiejskim

    Jajecznica wzbogacona o serek wiejski staje się jeszcze bogatszym źródłem białka
    Jajecznica wzbogacona o serek wiejski staje się jeszcze bogatszym źródłem białka123RF/PICSEL
    • 200 g serka wiejskiego
    • 4 jajka
    • 1 łyżka masła
    • 1 pomidor
    • garść kiełków rzodkiewki
    • posiekana cebula dymka
    • do smaku: zioła prowansalskie, sól, pieprz
    1. Serek wiejski odsączamy z nadmiaru serwatki i przekładamy do dużej miski.
    2. Do naczynia z serkiem wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
    3. Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie wlewamy masę jajeczną. Smażymy do uzyskania ulubionej konsystencji.
    4. Jajecznicę wzbogacamy o pokrojonego w kostkę pomidora oraz drobno posiekaną dymkę.
    5. Gotowe danie przekładamy na talerz i dekorujemy kiełkami rzodkiewki. Podajemy na ciepło ze świeżym pieczywem.

    Czekoladowe naleśniki z serkiem wiejskim i owocami

    • 250 g mąki pszennej
    • 600 ml mleka
    • 1 jajko
    • 2 łyżeczki cukru
    • 2 łyżki kakao bez cukru
    • 50 g gorzkiej czekolady
    • 400 g serka wiejskiego
    • 200 g jogurtu greckiego
    • 4 łyżeczki cukru z wanilią
    • 2 łyżeczki cukru białego
    • sezonowe owoce
    1. W garnku podgrzewamy wodę. Kiedy zacznie wrzeć, kładziemy na nią miskę wypełnioną kostkami czekolady i pozostawiamy do całkowitego rozpuszczenia.
    2. Płynną czekoladę zdejmujemy z garnka i odstawiamy na bok do wystudzenia.
    3. W oddzielnej misce łączymy przesianą mąkę z kakao i cukrem. Do składników stopniowo dolewamy jajko, mieszając trzepaczką lub mikserem.
    4. Do masy dodajemy jajko oraz roztopioną i ostudzoną czekoladę, a następnie mieszamy.
    5. Kiedy ciasto jest już gotowe, przechodzimy do przygotowania nadzienia. Wybrane owoce myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
    6. Serek odsączony z nadmiaru serwatki przekładamy do miski, dodajemy jogurt grecki, cukier zwykły oraz wanilinowy, a na końcu pokrojone owoce.
    7. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Kiedy tłuszcz będzie już gorący, wlewamy porcję ciasta i rozprowadzamy cienką warstwę po całej powierzchni. Smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia.
    8. Usmażone naleśniki wypełniamy owocowo-serowym nadzieniem i zwijamy w rulon lub składamy w kopertę.
    9. Tak przygotowane danie układamy na talerzu, posypujemy z wierzchu cukrem pudrem lub kakao i dekorujemy odrobiną świeżych owoców oraz listkiem mięty. Smacznego!
    „Zdrowie na widelcu”: Sery pleśniowe. Nie wszyscy mogą je jeśćPolsat CafePolsat Cafe