Herbata malinowa
Herbata malinowa uchodzi za napój przeziębionych i rekonwalescentów. Nie każdy jednak wie, że bardzo wartościowy jest też napar z malinowych liści. Nie będzie może tak słodki, tu nie smak jest kluczowy, ale właściwości. Herbata malinowa przyniesie nam ulgę w chorobie!
Herbata malinowa - przygotowanie
Oczywiście najlepiej byłoby samodzielnie zaopatrzyć się w liście malin - w sezonie. Równie dobrze można też kupić gotowy susz w sklepie zielarskim (chodzi o suszone liście, nie owoce). Będą one podstawą naparu, który pomaga zbić gorączkę, zahamować rozwijającą się infekcję, ukoić bolące, podrażnione gardło, słowem - postawić na nogi!
Wykonanie naparu jest łatwe - wystarczy zalać dwie łyżki stołowe suszu gorącą wodą (nie wrzątkiem), potrzymać pod przykryciem około 20 minut, następnie wypić ciepły płyn.
Co ciekawe, regularne picie tego naparu przez kobiety w ostatnich tygodniach ciąży może pozytywnie wpłynąć na przebieg porodu (usprawni go i zminimalizuje ryzyko powikłań). Chęć takiego malinowego wspomagania należy jednak skonsultować z ginekologiem prowadzącym ciążę.
Sprawdź inne przepisy na zdrowe napoje:
Zobacz również: