Hermann - niemieckie ciasto przyjaźni
To niemieckie ciasto wiąże się z jednym z najbardziej sympatycznych zwyczajów kulinarnych.
Zaczyna się to zazwyczaj tak: zaprzyjaźniona osoba obdarowuje cię zaczynem na ciasto z dołączoną instrukcją. Przez 10 dni opiekujesz się zaczynem, postępując zgodnie z zaleceniami: dokarmiasz Hermana i od czasu do czasu mieszasz. Po 10 dniach dzielisz Hermana na 4 części, z jednej pieczesz ciasto, trzy inne - wraz ze skopiowaną instrukcją - rozdajesz osobom, które lubisz. W ten sposób powstaje "łańcuszek przyjaźni", który tym się różni od innych łańcuszków, że jego przerwanie nie przynosi pecha, ani strat finansowych, a jego kontynuacja jest miłym gestem.
Jeśli w twojej okolicy nie mieszka żadna Niemka, która mogłaby cię obdarować zaczynem, możesz go przygotować sama i rozpowszechnić go wśród swoich znajomych. Poniżej podajemy przepis na zaczyn początkowy, instrukcję i dwa przepisy na ciasto (istnieje wiele przepisów na ciasta z wykorzystaniem Hermana).
Składniki na zaczyn:
- 100 g mąki
- 1 łyżka cukru
- Pół opakowania suszonych drożdży
- 200 ml ciepłej wody
W 5 i 10 dniu:
- 100 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 200 ml mleka
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do zamykanej miski. Dodać drożdże i cukier, wymieszać. Wlać 200 ml ciepłej wody. Składniki mieszać drewnianą łyżką, zaczynając od środka na gładkie ciasto. Pojemnik zamknąć. Ciasto trzymać dwa dni w ciepłym miejscu, od czasu do czasu mieszając. Następnie wstawić na 24 godziny do lodówki.
Od tego momentu z zaczynem postępuje się tak, jak z zaczynem otrzymanym w prezencie. Oto instrukcja:
Dzień 1: Właśnie otrzymałaś Hermana. Umieść go w misce i przykryj ściereczką, niech ciasto odpoczywa
Dzień 2,3, 4: .Ciasto należy raz zamieszać
Dzień 5: przełóż Hermana do większego pojemnika (zamykanego) “nakarm" mąką (100g), cukrem (150 g) i mlekiem (200 ml).. Zamieszaj drewnianą łyżką (Herman nie powinien mieć kontaktu z metalowymi przedmiotami)
Dzień: 6,7,8, 9: Ciasto należy raz zamieszać
Dzień 10: Herman jest znowu głodny. Nakarm go tak jak w dniu 5
Podziel Hermana na 4 części. Z jednej upiecz ciasto, pozostałe rozdaj przyjaciółkom.
Klasyczne ciasto Herman
Składniki:
- 1 porcja ciasta Hermann
- 2 jajka
- 2 filiżanki mąki
- ½ filiżanki cukru
- Szczypta cynamonu
- Filiżanka rodzynek
- Filiżanka zmielonych orzechów laskowych
- ½ filiżanki oleju
Przygotowanie:
Podane składniki połączyć i wyrobić na gładkie ciasto. Umieścić w nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blasze. Piec w 180 st. C przez 45 minut
Hermann z rodzynkami
Składniki:
- 1 porcja ciasta Herman
- 150 g miękkiego masła
- 150 ml mleka
- 400 g + 1 łyżka mąki
- Opakowanie drożdży w proszku
- 75 g cukru
- Opakowanie cukru waniliowego
- Szczypta soli
- 3 jajka
- 100 g rodzynek
- Cukier puder
Przygotowanie:
Masło stopić, dodać letnie mleko. $00 g maki i drożdże zmieszać w misce. Dodać cukier, cukier waniliowy i mleku z masłem, oraz sól, jajka i ciasto Hermann. Wyrobić za pomocą robota kuchennego. Rodzynki umyć obtoczyć w łyżce mąki i dodać do ciasta. Ciasto umieścić w natłuszczonej i wysypanej bułka tarta formie piec w 170 st. C przez 70 minut. Wyjąć, po 10 minutach wybić z formy, posypać cukrem pudrem.