Reklama

Reklama

Hermann - niemieckie ciasto przyjaźni

To niemieckie ciasto wiąże się z jednym z najbardziej sympatycznych zwyczajów kulinarnych.

 

Reklama

Zaczyna się to zazwyczaj tak: zaprzyjaźniona osoba obdarowuje cię zaczynem na ciasto z dołączoną instrukcją. Przez  10 dni opiekujesz się zaczynem,  postępując zgodnie z zaleceniami: dokarmiasz Hermana i od czasu do czasu mieszasz. Po 10 dniach dzielisz Hermana na 4 części, z jednej pieczesz ciasto, trzy inne - wraz ze skopiowaną instrukcją - rozdajesz osobom, które lubisz. W ten sposób powstaje "łańcuszek przyjaźni", który tym się różni od innych łańcuszków, że jego przerwanie nie przynosi pecha, ani strat finansowych, a jego kontynuacja jest miłym gestem.

Jeśli w twojej okolicy nie mieszka żadna Niemka, która mogłaby cię obdarować  zaczynem, możesz go  przygotować sama  i rozpowszechnić go wśród swoich znajomych. Poniżej podajemy przepis na zaczyn początkowy, instrukcję i dwa przepisy na ciasto (istnieje wiele przepisów na ciasta z wykorzystaniem Hermana).

 

Składniki na zaczyn:

  • 100 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • Pół opakowania suszonych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody

W 5 i 10 dniu:

  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 200 ml mleka

  Przygotowanie:

  Mąkę wsypać do zamykanej miski. Dodać drożdże i cukier, wymieszać. Wlać 200 ml ciepłej wody. Składniki mieszać drewnianą łyżką, zaczynając od środka na gładkie ciasto. Pojemnik zamknąć. Ciasto trzymać dwa dni w ciepłym miejscu, od czasu do czasu mieszając. Następnie wstawić na 24 godziny do lodówki.

  Od tego momentu z zaczynem postępuje się tak, jak z zaczynem otrzymanym w prezencie. Oto instrukcja:

Dzień 1: Właśnie otrzymałaś Hermana. Umieść go w misce i przykryj ściereczką, niech ciasto odpoczywa

Dzień 2,3, 4: .Ciasto należy raz zamieszać

Dzień 5: przełóż Hermana do większego pojemnika (zamykanego)  “nakarm" mąką (100g), cukrem (150 g) i  mlekiem (200 ml).. Zamieszaj drewnianą łyżką (Herman nie powinien mieć kontaktu z metalowymi przedmiotami)

Dzień: 6,7,8, 9: Ciasto należy raz zamieszać

Dzień 10: Herman jest znowu głodny.  Nakarm go tak jak w dniu 5

 

Podziel Hermana na 4 części. Z jednej upiecz ciasto, pozostałe rozdaj przyjaciółkom.

 

Klasyczne ciasto Herman

Składniki:

  • 1 porcja ciasta Hermann
  • 2 jajka
  • 2 filiżanki mąki
  • ½ filiżanki cukru
  • Szczypta cynamonu
  • Filiżanka rodzynek
  • Filiżanka zmielonych orzechów laskowych
  • ½ filiżanki oleju

Przygotowanie:

Podane składniki połączyć i wyrobić na gładkie ciasto. Umieścić w nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blasze. Piec w 180 st. C przez 45 minut

Hermann z rodzynkami

Składniki:

  • 1 porcja ciasta Herman
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 ml mleka
  • 400 g + 1 łyżka mąki
  • Opakowanie drożdży w proszku
  • 75 g cukru
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • 3 jajka
  • 100 g rodzynek
  • Cukier puder

Przygotowanie:

Masło stopić, dodać letnie mleko. $00 g maki i drożdże zmieszać w misce. Dodać cukier, cukier waniliowy i mleku z masłem, oraz sól, jajka i ciasto Hermann. Wyrobić za pomocą robota kuchennego. Rodzynki umyć obtoczyć w łyżce mąki i dodać do ciasta. Ciasto umieścić w natłuszczonej i wysypanej bułka tarta formie piec w 170 st. C przez 70 minut. Wyjąć, po 10 minutach wybić z formy, posypać cukrem pudrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje