Idealna propozycja na lekki obiad. Wiosenna zupa cytrynowa
Zupa cytrynowa według przepisu Ewy Wachowicz to wspaniałe połączenie smaku kurczaka, warzyw i cytryny.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki na zupę cytrynową
- 4 udka kurczaka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 łodygi
- selera naciowego
- ½ szklanki ryżu
- 4 żółtka
- ¼ szklanki śmietany
- pęczek koperku
- sól do smaku

Sposób przygotowania zupy cytrynowej
- Udka włożyć do garnka. Zalać zimną wodą (ok. 1 ½ l), posolić i doprowadzić do wrzenia.
- W tym czasie opalić cebulę. Gdy wywar się zagotuje zdjąć szumowiny.
- Dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę, cebulę oraz czosnek.
- Przykryć i ponownie zagotować.
- Dorzucić pokrojone łodygi selera naciowego.
- Wsypać ryż. Gotować pod przykryciem na małym ogniu aż ryż zmięknie.
- Z zupy wyłowić udka i cebulę.
- Mięso oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki i z powrotem wrzucić do wywaru.
- Do śmietany dodać żółtka. Roztrzepać. Wlać sok z cytryny.
- Wymieszać, zahartować gorącą zupą i przelać do garnka.
- Zdjąć z kuchenki, dorzucić drobno posiekany koperek i od razu podawać.
Polecamy również:
