„Ewa gotuje”: Wiosenna zupa cytrynowaPolsat

Idealna propozycja na lekki obiad. Wiosenna zupa cytrynowa

Zupa cytrynowa według przepisu Ewy Wachowicz to wspaniałe połączenie smaku kurczaka, warzyw i cytryny.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Składniki na zupę cytrynową

  • 4 udka kurczaka 
  • 1 cebula 
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • ½ selera 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 liść laurowy 
  • 2 łodygi 
  • selera naciowego 
  • ½ szklanki ryżu 
  • 4 żółtka 
  • ¼ szklanki śmietany 
  • pęczek koperku 
  • sól do smaku
Zupa cytrynowa
Zupa cytrynowa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania zupy cytrynowej

  1. Udka włożyć do garnka. Zalać zimną wodą (ok. 1 ½ l), posolić i doprowadzić do wrzenia. 
  2. W tym czasie opalić cebulę. Gdy wywar się zagotuje zdjąć szumowiny. 
  3. Dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę, cebulę oraz czosnek. 
  4. Przykryć i ponownie zagotować. 
  5. Dorzucić pokrojone łodygi selera naciowego. 
  6. Wsypać ryż. Gotować pod przykryciem na małym ogniu aż ryż zmięknie.
  7. Z zupy wyłowić udka i cebulę. 
  8. Mięso oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki i z powrotem wrzucić do wywaru. 
  9. Do śmietany dodać żółtka. Roztrzepać. Wlać sok z cytryny. 
  10. Wymieszać, zahartować gorącą zupą i przelać do garnka. 
  11. Zdjąć z kuchenki, dorzucić drobno posiekany koperek i od razu podawać.

Polecamy również: 

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe