Idealna szarlotka z cynamonem. Sekretem jest jeden składnik

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast w Polsce. Przepis na nie jest prosty i mało skomplikowany, a smak nie do podrobienia. Znaleźliśmy dla was przepis na szarlotkę wyjątkową - jej sekretem jest jeden zaskakujący składnik.

Szarlotka to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto dla całej rodziny
Szarlotka to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto dla całej rodziny materiał partnera

Większość z nas ma swój własny, ulubiony przepis na szarlotkę. My znaleźliśmy sprawdzony, klasyczny przepis z jednym sekretnym składnikiem. Jest nim smalec, którym warto zastąpić masło. To babciny trik, który zawsze się sprawdza!

Przepis na szarlotkę z cynamonem. Sekretem jest jeden składnik

Składniki

  • 1,5 kg jabłek na szarlotkę np. szara reneta
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Ciasto:
  • 320 g mąki (2 szklanki)
  • 250 g zimnego masła (50 g masła warto zastąpić smalcem)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie: 

1. Obierz jabłka i pokrój je na ćwiartki, wytnij też gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki i włóż do szerokiego garnka lub na głęboką patelnię.

2. Dodaj cukier i cynamon, smaż przez ok. 20 minut i mieszaj, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.

3. Do mąki dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy.

4. Połącz wszystkie składniki w jednolite ciasto, pod koniec dodaj jajko.

5. Podziel ciasto na pół i włóż obie połówki do zamrażarki na ok. 15 minut.

6. Nagrzej piekarnik do 180 st C. Przygotuj prostokątną formę 21 x 27 cm lub kwadratową 24 x 24 cm. Może być też tortownica o średnicy 26 cm.

7. Wyjmij jedną połówkę ciasta z zamrażarki, pokrój nożem na plasterki i wylep nimi spód formy. Następnie wyłóż jabłka.

8. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce na jabłka. Wstaw szarlotkę do piekarnika i piecz przez ok. 50 minut lub na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę posyp cukrem pudrem.

Zmysłowe smaki: Klasyczna szarlotkaInteria.tv