Idealna szarlotka z cynamonem. Sekretem jest jeden składnik
Szarlotka to jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast w Polsce. Przepis na nie jest prosty i mało skomplikowany, a smak nie do podrobienia. Znaleźliśmy dla was przepis na szarlotkę wyjątkową - jej sekretem jest jeden zaskakujący składnik.
Większość z nas ma swój własny, ulubiony przepis na szarlotkę. My znaleźliśmy sprawdzony, klasyczny przepis z jednym sekretnym składnikiem. Jest nim smalec, którym warto zastąpić masło. To babciny trik, który zawsze się sprawdza!
Przepis na szarlotkę z cynamonem. Sekretem jest jeden składnik
Przygotowanie:
1. Obierz jabłka i pokrój je na ćwiartki, wytnij też gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki i włóż do szerokiego garnka lub na głęboką patelnię.
2. Dodaj cukier i cynamon, smaż przez ok. 20 minut i mieszaj, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.
3. Do mąki dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy.
4. Połącz wszystkie składniki w jednolite ciasto, pod koniec dodaj jajko.
5. Podziel ciasto na pół i włóż obie połówki do zamrażarki na ok. 15 minut.
6. Nagrzej piekarnik do 180 st C. Przygotuj prostokątną formę 21 x 27 cm lub kwadratową 24 x 24 cm. Może być też tortownica o średnicy 26 cm.
7. Wyjmij jedną połówkę ciasta z zamrażarki, pokrój nożem na plasterki i wylep nimi spód formy. Następnie wyłóż jabłka.
8. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce na jabłka. Wstaw szarlotkę do piekarnika i piecz przez ok. 50 minut lub na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę posyp cukrem pudrem.
Zobacz również: Czekoladowy deser... bez grama czekolady. Był hitem PRL-u