PRL-owski rarytas. Czekoladowy deser bez grama prawdziwej czekolady

Tego smaku nie da się zapomnieć!
Tego smaku nie da się zapomnieć!INTERIA.PL

Powstanie bloku czekoladowego

Zobacz również:

    Lista zakupów do deseru

    Kakao jest niezbędne do przygotowania bloku czekoladowego
    Kakao jest niezbędne do przygotowania bloku czekoladowego123RF/PICSEL
    • 160 g cukru
    • 250 g masła
    • 125 ml mleka
    • 3 czubate łyżki kakao w proszku
    • 400 g mleka w proszku
    • 180 g herbatników maślanych typu Petit Beurre
    • opcjonalnie: orzechy włoskie, rodzynki, żurawina suszona, skórka pomarańczowa

    Blok czekoladowy - przepis

    1. Do niewielkiego garnka wkładamy kostkę masła i podgrzewamy do roztopienia. Dodajemy cukier, płynne mleko i kakao, a następnie dokładnie mieszamy.
    2. Wszystkie składniki podgrzewamy na niewielkiej mocy palnika do momentu rozpuszczenia się cukru i uzyskania gładkiej masy.
    3. W kolejnym kroku ściągamy garnek z palnika, odstawiamy na bok i dajemy mu odpocząć przez 3-4 minuty. W tym czasie masa delikatnie się przestudzi.
    4. Stopniowo dosypujemy mleko w proszku i mieszamy za pomocą miksera ustawionego na średnie obroty.
    5. Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki, orzechy włoskie siekamy i dodajemy do masy kakaowej wraz z rodzynkami. Mieszamy za pomocą łyżki lub silikonowej szpatułki.
    6. Blaszkę o wymiarach 10 × 30 cm wykładamy folią spożywczą, wlewamy do niej masę czekoladową i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
    7. Gotowy blok kroimy w niewielką kostkę lub paski i zajadamy jako przekąskę lub dodatek do kawy. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Blok czekoladowyPolsat