„Ewa gotuje”: ForszmakPolsat

Idealne danie jednogarnkowe. Bije na głowę gulasz i strogonowa

Warto czerpać inspiracje z lokalnych kuchni. Pochodzący z Lubelszczyzny forszmak to łatwe jednogarnkowe danie, które można szybko przygotować i zużyć znajdujące się w lodówce resztki wędlin. To pewniak wtedy, kiedy nie mamy za bardzo czasu na przebywanie w kuchni, a domownicy mają puste brzuchy, które trzeba zapełnić. Jak zrobić forszmak? Ewa Wachowicz przedstawia banalną recepturę.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Z czego zrobić forszmak?

  • 700 g wędlin (w tym boczek)
  • 1,5 litra dowolnego rosołu lub wody
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 plaster cytryny
  • sól
  • pieprz

Czym jest forszmak? Oto jak go zrobić

  1. Wędliny pokroić w paski.
  2. Boczek przełożyć do garnka i smażyć tak długo, aż wytopi się tłuszcz. 
  3. Dorzucić szynkę i kiełbasy: smażyć przez chwilę. 
  4. Później dodać pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę.
  5. Przyprawić papryką, majerankiem, liściem laurowym i zielem angielskim. 
  6. Zalać rosołem lub wodą, później przykryć i gotować przez 15 minut. 
  7. Dodać pokrojone ogórki, przecier pomidorowy i cytrynę. 
  8. Dusić pod przykryciem jeszcze przez 5 minut. 
  9. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Ewa Wachowicz
Ewa WachowiczPawel Wodzynski/East NewsEast News