Idealne danie jednogarnkowe. Bije na głowę gulasz i strogonowa
Warto czerpać inspiracje z lokalnych kuchni. Pochodzący z Lubelszczyzny forszmak to łatwe jednogarnkowe danie, które można szybko przygotować i zużyć znajdujące się w lodówce resztki wędlin. To pewniak wtedy, kiedy nie mamy za bardzo czasu na przebywanie w kuchni, a domownicy mają puste brzuchy, które trzeba zapełnić. Jak zrobić forszmak? Ewa Wachowicz przedstawia banalną recepturę.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Z czego zrobić forszmak?
- 700 g wędlin (w tym boczek)
- 1,5 litra dowolnego rosołu lub wody
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 liść laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 4 ogórki kiszone
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 plaster cytryny
- sól
- pieprz
Czym jest forszmak? Oto jak go zrobić
- Wędliny pokroić w paski.
- Boczek przełożyć do garnka i smażyć tak długo, aż wytopi się tłuszcz.
- Dorzucić szynkę i kiełbasy: smażyć przez chwilę.
- Później dodać pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę.
- Przyprawić papryką, majerankiem, liściem laurowym i zielem angielskim.
- Zalać rosołem lub wodą, później przykryć i gotować przez 15 minut.
- Dodać pokrojone ogórki, przecier pomidorowy i cytrynę.
- Dusić pod przykryciem jeszcze przez 5 minut.
- Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Polecamy:
Pączki, które zawsze się udają. Pyszny i prosty przepis siostry Anastazji
Typowa szarlotka na dużą blachę. Ewa Wachowicz robi ją dla swoich gości
Biszkopt mięciutki jak chmurka. Jego sekretem jest zaskakujący produkt
