Idealne dla cukrzyków i wegetarian. Zastąpią mięso i dostarczą witamin!

Oprac.: Anna Gburek

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
366
Udostępnij
Boczniaki są grzybami, które dostarczają wiele cennych dla zdrowia składników pokarmowych
Boczniaki są grzybami, które dostarczają wiele cennych dla zdrowia składników pokarmowych123RF/PICSEL

Wartości odżywcze i właściwości boczniaków - dlaczego warto je jeść?

Gdzie kupić boczniaki? Ile kosztują?

Jak przygotować boczniaki?

Boczniaki cechują się bardzo delikatnym smakiem
Boczniaki cechują się bardzo delikatnym smakiem123RF/PICSEL

Dania z boczniaków - co zrobić z boczniaka na obiad?

  • boczniaków - 500 g
  • włoszczyznę - pietruszka, marchew, seler, por, cebula
  • śmietanę (opcjonalnie)
  • przyprawy - sól i pieprz
  • boczniaków - 200 g
  • makaronu wstążki
  • 1 łyżkę masła i pół łyżki oliwy
  • czosnek i cebulę
  • śmietanę 30% ok. 200 ml
  • posiekaną pietruszkę i starty twardy ser do posypania
  1. Makaron wstążki ugotuj al dente. 
  2. Boczniaki pokrój w plasterki. Na gorącej patelni rozgrzej masło i oliwę oraz rzuć na nią pokrojoną drobno cebulę i czosnek. 
  3. Po ich zeszkleniu dorzuć boczniaki i dopraw wszystko solą oraz pieprzem. 
  4. Po lekkim podsmażeniu zalej warzywa śmietaną i zagotuj, aż sos lekko zgęstnieje. 
  5. Dodaj odrobinę pietruszki. Jak sos będzie gotowy, na patelnię wyłóż makaron i połowę startego sera. 
  6. Wykładają na talerze ciepły makaron i udekoruj resztą sera oraz pietruszki.  
zdjęcie
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
165
Super
relevant
103
Hahaha
haha
57
Szok
shock
20
Smutny
sad
10
Zły
angry
11
Lubię to
like
Super
relevant
366
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na