Reklama

Reklama

Cukinia: Jedno z ulubionych warzyw Polaków

Czym się różni cukinia od kabaczka? Zupełnie niczym. Nazwy używane są wymiennie, dotyczą tej samej rośliny- cennej odżywczo i bogatej smakowo. Cukinia zostawia nam duże pole do popisu. Nadaje się do pieczenia, duszenia, marynowania i smażenia. Może być zjadana na surowo. Warto się nią zainteresować, bo poza smakiem, ma szereg atutów dla zdrowia.

Cukinia w duetach

Nie musisz być mistrzem patelni, by szybko przygotować pyszne danie z cukinią w roli głównej, albo drugoplanowej. Nienachalna w smaku, dobrze komponuje się z innymi warzywami. Może być składnikiem albo jedynym elementem surówki do obiadu.

Z myślą o duetach, warto przetestować ją w połączeniu z marchwią. Wystarczy zetrzeć oba warzywa na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny i mamy gotowy roślinny element posiłku.

Dla fanów warzyw gotowanych na parze dobrą propozycją będzie brokuł i cukinia - oba krótko gotowane i, już na talerzu, skropione dobrej jakości oliwą z oliwek, posypane czarnuszką i białym sezamem. Te duety będą doskonałym dopełnieniem dań mięsnych, na bazie owoców morza i wyszukanych wariacji makaronowych.

Reklama

Cukinia od kuchni

Najwięcej zyskamy, zjadając warzywo na surowo. Krótkie gotowanie na parze też nie zniszczy większości składników odżywczych cukinii. Duszona straci więcej, najwięcej - smażona. Choć nie bark miłośników frytek z cukinii podawanych z parmezanem, warto wyraźnie podkreślić, że tego typu dnia nie mają wysokiej wartości odżywczej, bywają też - szczególnie przy delikatnym przewodzie pokarmowym- trudniejsze do strawienia. Zasady w świcie dietetycznym są zaskakująco spójne i przejrzyste. Wyjątki zdarzają się rzadko.

Pokrojona w talarki lub słupki cukinia, zwłaszcza z analogicznie podaną marchwią, to dobra propozycja na niespodziewany atak głodu. Warzywa są w tej roli niezastąpione. Pomagają pohamować wilczy apetyt i, nie zaśmiecając trzewi konserwantami i innymi chemicznymi dodatkami do wysoko przetworzonej żywności, dotrwać do kolejnego zaplanowanego posiłku.

Cukinia jednym z najbezpieczniejszych warzyw

Wszyscy mamy świadomość, że również roślinom można dziś wiele zarzucić. Bo niby jak mają być idealne, skoro rosną w wyjałowionej glebie, mają kontakt z zanieczyszczoną wodą i powietrzem? Mimo wszystko pozostają lepszym wyborem niż chipsy, cukierki, batony i słodzone napoje.

Cukinia ma dodatkowy, mocny atut - jest jednym z warzyw, w którym nie odkładają się metale ciężkie. Jej delikatny miąższ sprawia, że jest jednym z pierwszych warzyw włączanych do diety dziecka, już od 6. miesiąca życia. Zwłaszcza wtedy warto szukać jak najmłodszych okazów. Cukinia dorasta aż do 40 cm długości. Im wcześniej ją zerwiemy, tym będzie delikatniejsza. Dla dziecka dobrze wybrać taką, która nie przekracza 20 cm.

Cukinią mogą się zajadać również kobiety ciężarne i matki karmiące. Warto jednak zadbać o jej lekkostrawną wersję. Optymalna będzie gotowana na parze lub duszona. Zarówno dla małych dzieci, jak i kobiet ciężarnych i karmiących piersią, najgorszym wyborem będzie cukinia smażona.

Cukinia dla metabolizmu

Jest łagodna w smaku i lekkostrawna, co jest ogromnym atutem dla osób żyjących z wymagającym układem pokarmowym. Po cukinię śmiało mogą sięgać diabetycy. Warzywo ma wysoką zawartość wody i błonnika i niski indeks glikemiczny. Lepszego zestawu cech dla produktu pożądanego w diecie cukrzycowej nie znajdziemy.

Naturalnie obecny w produktach spożywczych błonnik, czyli surowe włókno roślinne, nie tylko pomaga zachować umiar w rozsądnym dozowaniu porcji, ale ma też kluczowe znaczenie w metabolizowaniu węglowodanów, co dla diabetyków jest podstawowym kryterium wyboru.

Cukinia dla zdrowia i lepszego samopoczucia

Cukinia sprzyja też lepszej pracy jelit, pomaga usunąć złogi i zbędne produkty przemiany materii. Jest wskazana przy kłopotach z zaparciami. Ma silnie alkaliczny odczyn. Pomaga przywrócić albo utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. A ta jest kluczem do zdrowia i lepszego funkcjonowania organizmu. Ma też wpływ na tylko pozornie błahe aspekty, takie jak zapach potu i woń z ust. Jedno i drugie potrafi skutecznie uprzykrzyć życie. Najczęściej borykają się z nimi osoby, których jadłospis jest wypełniony wysoko przetworzoną żywnością.

Chcesz być zdrowszy i lepiej się czuć we własnym ciele? Sięgaj po świeże warzywa. Nie pomijaj cukinii. Zyskasz cenny dla serca potas i magnez, ważne dla zdrowia krwi żelazo, kluczową dla odporności witaminę C, korzystną dla krzepliwości i dobrej pracy jelit witaminę K oraz cenny dla oczu i skóry beta-karoten.

Ewa Koza, mamsmak.com

***

Zobacz również:

Cukinia w słoikach. Jak ją zrobić?

Pyszności z cukinii. Oto sprawdzone przepisy

Cukinia nawilży skórę i wygładzi zmarszczki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje