Idealnie ugotowane szparagi. Ewa Wachowicz zdradza swój przepis

Sezon na szparagi rozpoczął się na dobre. Te lekkie wiosenne warzywa o wyrafinowanym smaku doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu, składnik sałatek, zup czy pysznych przekąsek. Aby jednak dobrze smakowały, należy je odpowiednio przygotować. Ewa Wachowicz pokazała jak ugotować szparagi, aby zawsze wyszły idealne.

Ewa Wachowicz podzieliła się pewnym sekretnym składnikiem, dzięki któremu szparagi zawsze wychodzą idealne
Ewa Wachowicz podzieliła się pewnym sekretnym składnikiem, dzięki któremu szparagi zawsze wychodzą idealneKurnikowski /AKPA123RF/PICSEL

Ewa Wachowicz to była Miss Polonia, dziennikarka kulinarna, a także słynna restauratorka. W kulinarnym świecie zasłynęła dzięki programowi "Ewa gotuje", który do dziś jest emitowany na antenie Polsatu. Ewa Wachowicz stała się niekwestionowanym autorytetem kulinarnym w Polsce. Swoimi przepisami oraz poradami na temat gotowania dzieli się również na Instagramie. Tam obserwuje ją niemalże 200 tysięcy użytkowników tej aplikacji.

W ostatnim poście pokazała, jak przygotować idealne wiosenne danie. Są to zasmażane na maśle zielone szparagi, w towarzystwie jajek w koszulkach. Kluczem do przygotowania tego pysznego dania jest prawidłowe ugotowanie szparagów. Oto jak to zrobić.

„Ewa gotuje”: Szparagi z rusztuPolsat

Wachowicz pokazuje, jak ugotować szparagi

Okazuje się, że zielonych szparagów wcale nie musimy obierać. Przed ugotowaniem wystarczy umyć je pod bieżącą wodą. Następnie musimy odłamać twarde i zdrewniałe końcówki, na których możemy następnie ugotować zupę.

Tak przygotowane szparagi należy wrzucić do osolonego wrzątku. Jeśli jednak chcemy, aby nasze szparagi zawsze wychodziły idealne i były pozbawione nieprzyjemnej goryczki, w gotującej wodzie powinniśmy umieścić jeszcze jeden, kluczowy składnik. Jest nim cukier. Doprawiając wrzątek, należy jednak zachować umiar. W wodzie powinna znaleźć się jedynie niewielka szczypta cukru.

Przygotowując zielone szparagi do gotowania wcale nie musimy ich obierać
Przygotowując zielone szparagi do gotowania wcale nie musimy ich obierać123RF/PICSEL

Szparagi smażone na maśle

Aby podsmażyć szparagi, najpierw musimy rozpuścić na patelni kilka łyżek masła. Powinno ono lekko się zarumienić i osiągnąć orzechowy aromat. Do tak przygotowanego lekko palonego masła możemy następnie dodać nasze ugotowane szparagi. Gdy wyciągniemy je z wody, powinny być wciąż al dente. Całość należy przez chwilę podsmażać, tak aby wszystkie szparagi były lekko obtoczone rozpuszczonym masłem.

Tak przygotowane szparagi Ewa Wachowicz serwuje z jajkami w koszulkach z płynnym żółtkiem. Całość doprawia też startym twardym serem, na przykład parmezanem.

Fani Ewy dzielą się swoimi przepisami

Pod postem głos zabrali fani Ewy Wachowicz, który postanowili podzielić się swoimi ulubionymi przepisami ze szparagami. Oto niektóre z nich:

Kocham szparagową carbonarę! Szparagi, suszone pomidory na oliwę, spaghetti, chochla wody, a potem żółtko z pieprzem i Grana Padano, na rozpustę posypane podsmażonym boczkiem
Uwielbiam zapiekane z serem Grana Padano i pomidorkami koktajlowymi lub w cieście francuskim
Moje ulubione to tarta ze szparagami z rozbieranymi jajkami i serami: gorgonzola, feta, mascarpone lub po prostu żółtym
pisali w komentarzach
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas