Idealnie wypieczone oraz puszyste. Jeden kęs i skradną serce nie tylko w tłusty czwartek

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
74
Udostępnij
Jak przygotować mini pączki na jeden kęs?
Jak przygotować mini pączki na jeden kęs?123RF/PICSEL

Niewielkie pączki z dziurką

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią lub wanilinowego
  • 50 g masła
  • 1 łyżka spirytusu
  1. Podstawą deseru jest rozczyn drożdżowy. Jego przygotowanie zaczynamy od wkruszenia drożdży do dużej miski, a następnie dodajemy cukier, mleko i łyżkę mąki.
  2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
  3. W tym czasie w garnuszku rozpuszczamy masło i odstawiamy na bok do przestudzenia. Do dużej miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy pozostały cukier i wlewamy gotowy zaczyn.
  4. Rękoma lub specjalnym hakiem wyrabiamy gładkie ciasto, a w połowie dolewamy wystudzone masło oraz porcję spirytusu.
  5. Na tym etapie wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
  6. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyciągamy je na blat podsypany mąką i wałkujemy na dość cienki placek.
  7. Szklanką o niewielkiej średnicy wycinamy pączki, a kieliszkiem lub zakrętką robimy na ich środku dziurki.
  8. Tak przygotowanie mini pączki odstawiamy jeszcze na 20-30 minut do podrośnięcia, a następnie smażymy je na głębokim tłuszczu przez 3-4 minuty z każdej strony.
  9. Gotowe pączki z dziurką obsypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy z wierzchu lukrem. Smacznego!

Twarogowe pączki z konfiturą

Jak przygotować domowe mini pączki bez drożdży?
Jak przygotować domowe mini pączki bez drożdży?123RF/PICSEL
  • 0,5 kg mielonego twarogu sernikowego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka stołowa dowolnego alkoholu
  • cukier puder
  • olej do smażenia
  • konfitura z róży
  1. Do misy miksera wkładamy twaróg sernikowy, jajka, cukier, cukier z wanilią, kwaśną śmietanę, sodę oczyszczoną i łyżkę alkoholu.
  2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy po jednej łyżce mąki i ponownie łączymy do uzyskania gładkiej masy.
  3. Finalnie powinniśmy uzyskać dość klejące ciasto, przypominające konsystencją ciasto na kluski ziemniaczane.
  4. Zamaczamy dłonie w wodzie i formujemy niewielkie kulki z ciasta, a następnie wrzucamy je do garnka z olejem rozgrzanym do 170 st. C.
  5. Smażymy pączki do momentu, aż zarumienią się z każdej strony. Po usmażeniu wykładamy je na ręczniki papierowe, by odciekły z nadmiaru tłuszczu.
  6. Po usmażeniu za pomocą szprycy napełniamy środek pączków konfiturą różaną, a wierzch posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Mini pączki z serka homogenizowanego

  • 300 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 średnie jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia i całość mieszamy. Suche składniki uzupełniamy o dwa jajka i serki waniliowe.
  2. Zawartość miski dokładnie mieszamy za pomocą łyżki do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Uzyskane ciasto będzie miało gęstą i klejącą konsystencję.
  3. Na dużej patelni z grubym dnem lub w wysokim garnku rozgrzewamy olej na średniej mocy palnika. Czyste oraz suche dłonie natłuszczamy odrobiną oleju i przechodzimy do formowania pączków.
  4. Zaczynamy od nabrania porcji ciasta łyżką, a następnie w dłoni obracamy je do uzyskania niewielkiej kulki, najlepiej wielkości orzecha włoskiego.
  5. Na rozgrzany do temperatury 170 st. C olej wrzucamy uformowane pączki. Nie trzeba ich obracać - same usmażą się idealnie z obu stron.
  6. Rumiane pączki odsączamy na ręczniku papierowym i obtaczamy w drobnym białym cukrze lub odrobinie cukru pudru. Smacznego!
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Zmysłowe smaki: Pączki z nadzieniem różanym
      Zmysłowe smaki: Pączki z nadzieniem różanymZmysłowe smakiInteria.tv
      Przejdź na