Idealnie wypieczone oraz puszyste. Jeden kęs i skradną serce nie tylko w tłusty czwartek

Tradycja nakazuje, by w tłusty czwartek delektować się słodkościami. Możemy wybrać proste rozwiązanie, czyli zamówić pudełko przekąsek prosto z cukierni. Dla bardziej wymagających to czas wypróbowania własnych umiejętności cukierniczych. Na pierwszy ogień polecamy przygotowanie niewielkich pączków. Podpowiadamy trzy sprawdzone przepisy.

Jak przygotować mini pączki na jeden kęs?
Jak przygotować mini pączki na jeden kęs?123RF/PICSEL

Niewielkie pączki z dziurką

Donuty, czyli popularne amerykańskie pączki z dziurką coraz częściej pojawiają się także w polskich sklepach. Jeśli znudziły nam się tradycyjne polskie wypieki, w tegoroczny tłusty czwartek postawmy na powiew świeżości.

Składniki na pączki z dziurką

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią lub wanilinowego
  • 50 g masła
  • 1 łyżka spirytusu

Przygotowanie mini pączków z dziurką

  1. Podstawą deseru jest rozczyn drożdżowy. Jego przygotowanie zaczynamy od wkruszenia drożdży do dużej miski, a następnie dodajemy cukier, mleko i łyżkę mąki.
  2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
  3. W tym czasie w garnuszku rozpuszczamy masło i odstawiamy na bok do przestudzenia. Do dużej miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy pozostały cukier i wlewamy gotowy zaczyn.
  4. Rękoma lub specjalnym hakiem wyrabiamy gładkie ciasto, a w połowie dolewamy wystudzone masło oraz porcję spirytusu.
  5. Na tym etapie wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
  6. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyciągamy je na blat podsypany mąką i wałkujemy na dość cienki placek.
  7. Szklanką o niewielkiej średnicy wycinamy pączki, a kieliszkiem lub zakrętką robimy na ich środku dziurki.
  8. Tak przygotowanie mini pączki odstawiamy jeszcze na 20-30 minut do podrośnięcia, a następnie smażymy je na głębokim tłuszczu przez 3-4 minuty z każdej strony.
  9. Gotowe pączki z dziurką obsypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy z wierzchu lukrem. Smacznego!

Twarogowe pączki z konfiturą

Tłusty czwartek za rogiem, a w całym zamieszaniu wyleciało ci z głowy zamówienie pączków cukierni? Nic straconego! Podpowiadamy przepis na mini pączki bez długich godzin wyrabiania i wyrastania. Wystarczy wymieszać składniki łyżką i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Taki deser sprawdzi się zawsze wtedy, gdy nagle i niespodziewanie pojawi się ochota na słodkie.

Jak przygotować domowe mini pączki bez drożdży?
Jak przygotować domowe mini pączki bez drożdży?123RF/PICSEL

Składniki na pączki z twarogu

  • 0,5 kg mielonego twarogu sernikowego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka stołowa dowolnego alkoholu
  • cukier puder
  • olej do smażenia
  • konfitura z róży

Przygotowanie pączków twarogowych

  1. Do misy miksera wkładamy twaróg sernikowy, jajka, cukier, cukier z wanilią, kwaśną śmietanę, sodę oczyszczoną i łyżkę alkoholu.
  2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy po jednej łyżce mąki i ponownie łączymy do uzyskania gładkiej masy.
  3. Finalnie powinniśmy uzyskać dość klejące ciasto, przypominające konsystencją ciasto na kluski ziemniaczane.
  4. Zamaczamy dłonie w wodzie i formujemy niewielkie kulki z ciasta, a następnie wrzucamy je do garnka z olejem rozgrzanym do 170 st. C.
  5. Smażymy pączki do momentu, aż zarumienią się z każdej strony. Po usmażeniu wykładamy je na ręczniki papierowe, by odciekły z nadmiaru tłuszczu.
  6. Po usmażeniu za pomocą szprycy napełniamy środek pączków konfiturą różaną, a wierzch posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Mini pączki z serka homogenizowanego

Niezapowiedziani goście wpadli z wizytą, a akurat skończył się ostatni pączek? Nie obawiaj się, że nie będzie czym poczęstować przybyłych. W kilka minut wyczarujesz niewielkie, puszyste i pełne smaku pączki z serka homogenizowanego.

Składniki na pączki z serka homogenizowanego

  • 300 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 średnie jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie pączków z serka homogenizowanego

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia i całość mieszamy. Suche składniki uzupełniamy o dwa jajka i serki waniliowe.
  2. Zawartość miski dokładnie mieszamy za pomocą łyżki do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Uzyskane ciasto będzie miało gęstą i klejącą konsystencję.
  3. Na dużej patelni z grubym dnem lub w wysokim garnku rozgrzewamy olej na średniej mocy palnika. Czyste oraz suche dłonie natłuszczamy odrobiną oleju i przechodzimy do formowania pączków.
  4. Zaczynamy od nabrania porcji ciasta łyżką, a następnie w dłoni obracamy je do uzyskania niewielkiej kulki, najlepiej wielkości orzecha włoskiego.
  5. Na rozgrzany do temperatury 170 st. C olej wrzucamy uformowane pączki. Nie trzeba ich obracać - same usmażą się idealnie z obu stron.
  6. Rumiane pączki odsączamy na ręczniku papierowym i obtaczamy w drobnym białym cukrze lub odrobinie cukru pudru. Smacznego!
Zmysłowe smaki: Pączki z nadzieniem różanymInteria.tv

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas