Idealnie wypieczone oraz puszyste. Jeden kęs i skradną serce nie tylko w tłusty czwartek

Jak przygotować mini pączki na jeden kęs?
Jak przygotować mini pączki na jeden kęs?123RF/PICSEL

Niewielkie pączki z dziurką

Zobacz również:

    • 250 g mąki pszennej
    • 125 ml ciepłego mleka
    • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
    • 15 g świeżych drożdży
    • 2 łyżki cukru
    • 1 opakowanie cukru z wanilią lub wanilinowego
    • 50 g masła
    • 1 łyżka spirytusu
    1. Podstawą deseru jest rozczyn drożdżowy. Jego przygotowanie zaczynamy od wkruszenia drożdży do dużej miski, a następnie dodajemy cukier, mleko i łyżkę mąki.
    2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
    3. W tym czasie w garnuszku rozpuszczamy masło i odstawiamy na bok do przestudzenia. Do dużej miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy pozostały cukier i wlewamy gotowy zaczyn.
    4. Rękoma lub specjalnym hakiem wyrabiamy gładkie ciasto, a w połowie dolewamy wystudzone masło oraz porcję spirytusu.
    5. Na tym etapie wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
    6. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyciągamy je na blat podsypany mąką i wałkujemy na dość cienki placek.
    7. Szklanką o niewielkiej średnicy wycinamy pączki, a kieliszkiem lub zakrętką robimy na ich środku dziurki.
    8. Tak przygotowanie mini pączki odstawiamy jeszcze na 20-30 minut do podrośnięcia, a następnie smażymy je na głębokim tłuszczu przez 3-4 minuty z każdej strony.
    9. Gotowe pączki z dziurką obsypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy z wierzchu lukrem. Smacznego!

    Twarogowe pączki z konfiturą

    Jak przygotować domowe mini pączki bez drożdży?
    Jak przygotować domowe mini pączki bez drożdży?123RF/PICSEL
    • 0,5 kg mielonego twarogu sernikowego
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 4 jajka
    • 6 łyżek cukru
    • 1 opakowanie cukru z wanilią
    • 5 łyżek kwaśnej śmietany
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżka stołowa dowolnego alkoholu
    • cukier puder
    • olej do smażenia
    • konfitura z róży
    1. Do misy miksera wkładamy twaróg sernikowy, jajka, cukier, cukier z wanilią, kwaśną śmietanę, sodę oczyszczoną i łyżkę alkoholu.
    2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy po jednej łyżce mąki i ponownie łączymy do uzyskania gładkiej masy.
    3. Finalnie powinniśmy uzyskać dość klejące ciasto, przypominające konsystencją ciasto na kluski ziemniaczane.
    4. Zamaczamy dłonie w wodzie i formujemy niewielkie kulki z ciasta, a następnie wrzucamy je do garnka z olejem rozgrzanym do 170 st. C.
    5. Smażymy pączki do momentu, aż zarumienią się z każdej strony. Po usmażeniu wykładamy je na ręczniki papierowe, by odciekły z nadmiaru tłuszczu.
    6. Po usmażeniu za pomocą szprycy napełniamy środek pączków konfiturą różaną, a wierzch posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

    Mini pączki z serka homogenizowanego

    • 300 g waniliowego serka homogenizowanego
    • 250 g mąki pszennej
    • 2 średnie jajka
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia i całość mieszamy. Suche składniki uzupełniamy o dwa jajka i serki waniliowe.
    2. Zawartość miski dokładnie mieszamy za pomocą łyżki do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Uzyskane ciasto będzie miało gęstą i klejącą konsystencję.
    3. Na dużej patelni z grubym dnem lub w wysokim garnku rozgrzewamy olej na średniej mocy palnika. Czyste oraz suche dłonie natłuszczamy odrobiną oleju i przechodzimy do formowania pączków.
    4. Zaczynamy od nabrania porcji ciasta łyżką, a następnie w dłoni obracamy je do uzyskania niewielkiej kulki, najlepiej wielkości orzecha włoskiego.
    5. Na rozgrzany do temperatury 170 st. C olej wrzucamy uformowane pączki. Nie trzeba ich obracać - same usmażą się idealnie z obu stron.
    6. Rumiane pączki odsączamy na ręczniku papierowym i obtaczamy w drobnym białym cukrze lub odrobinie cukru pudru. Smacznego!
    Zmysłowe smaki: Pączki z nadzieniem różanymZmysłowe smakiInteria.tv