Idealnie wypieczone oraz puszyste. Jeden kęs i skradną serce nie tylko w tłusty czwartek
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Tradycja nakazuje, by w tłusty czwartek delektować się słodkościami. Możemy wybrać proste rozwiązanie, czyli zamówić pudełko przekąsek prosto z cukierni. Dla bardziej wymagających to czas wypróbowania własnych umiejętności cukierniczych. Na pierwszy ogień polecamy przygotowanie niewielkich pączków. Podpowiadamy trzy sprawdzone przepisy.
Spis treści:
Niewielkie pączki z dziurką
Donuty, czyli popularne amerykańskie pączki z dziurką coraz częściej pojawiają się także w polskich sklepach. Jeśli znudziły nam się tradycyjne polskie wypieki, w tegoroczny tłusty czwartek postawmy na powiew świeżości.
Składniki na pączki z dziurką
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml ciepłego mleka
- 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru z wanilią lub wanilinowego
- 50 g masła
- 1 łyżka spirytusu
Przygotowanie mini pączków z dziurką
- Podstawą deseru jest rozczyn drożdżowy. Jego przygotowanie zaczynamy od wkruszenia drożdży do dużej miski, a następnie dodajemy cukier, mleko i łyżkę mąki.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
- W tym czasie w garnuszku rozpuszczamy masło i odstawiamy na bok do przestudzenia. Do dużej miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy pozostały cukier i wlewamy gotowy zaczyn.
- Rękoma lub specjalnym hakiem wyrabiamy gładkie ciasto, a w połowie dolewamy wystudzone masło oraz porcję spirytusu.
- Na tym etapie wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
- Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyciągamy je na blat podsypany mąką i wałkujemy na dość cienki placek.
- Szklanką o niewielkiej średnicy wycinamy pączki, a kieliszkiem lub zakrętką robimy na ich środku dziurki.
- Tak przygotowanie mini pączki odstawiamy jeszcze na 20-30 minut do podrośnięcia, a następnie smażymy je na głębokim tłuszczu przez 3-4 minuty z każdej strony.
- Gotowe pączki z dziurką obsypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy z wierzchu lukrem. Smacznego!
Twarogowe pączki z konfiturą
Tłusty czwartek za rogiem, a w całym zamieszaniu wyleciało ci z głowy zamówienie pączków cukierni? Nic straconego! Podpowiadamy przepis na mini pączki bez długich godzin wyrabiania i wyrastania. Wystarczy wymieszać składniki łyżką i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Taki deser sprawdzi się zawsze wtedy, gdy nagle i niespodziewanie pojawi się ochota na słodkie.
Składniki na pączki z twarogu
- 0,5 kg mielonego twarogu sernikowego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 6 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka stołowa dowolnego alkoholu
- cukier puder
- olej do smażenia
- konfitura z róży
Przygotowanie pączków twarogowych
- Do misy miksera wkładamy twaróg sernikowy, jajka, cukier, cukier z wanilią, kwaśną śmietanę, sodę oczyszczoną i łyżkę alkoholu.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy po jednej łyżce mąki i ponownie łączymy do uzyskania gładkiej masy.
- Finalnie powinniśmy uzyskać dość klejące ciasto, przypominające konsystencją ciasto na kluski ziemniaczane.
- Zamaczamy dłonie w wodzie i formujemy niewielkie kulki z ciasta, a następnie wrzucamy je do garnka z olejem rozgrzanym do 170 st. C.
- Smażymy pączki do momentu, aż zarumienią się z każdej strony. Po usmażeniu wykładamy je na ręczniki papierowe, by odciekły z nadmiaru tłuszczu.
- Po usmażeniu za pomocą szprycy napełniamy środek pączków konfiturą różaną, a wierzch posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Mini pączki z serka homogenizowanego
Niezapowiedziani goście wpadli z wizytą, a akurat skończył się ostatni pączek? Nie obawiaj się, że nie będzie czym poczęstować przybyłych. W kilka minut wyczarujesz niewielkie, puszyste i pełne smaku pączki z serka homogenizowanego.
Składniki na pączki z serka homogenizowanego
- 300 g waniliowego serka homogenizowanego
- 250 g mąki pszennej
- 2 średnie jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie pączków z serka homogenizowanego
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia i całość mieszamy. Suche składniki uzupełniamy o dwa jajka i serki waniliowe.
- Zawartość miski dokładnie mieszamy za pomocą łyżki do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Uzyskane ciasto będzie miało gęstą i klejącą konsystencję.
- Na dużej patelni z grubym dnem lub w wysokim garnku rozgrzewamy olej na średniej mocy palnika. Czyste oraz suche dłonie natłuszczamy odrobiną oleju i przechodzimy do formowania pączków.
- Zaczynamy od nabrania porcji ciasta łyżką, a następnie w dłoni obracamy je do uzyskania niewielkiej kulki, najlepiej wielkości orzecha włoskiego.
- Na rozgrzany do temperatury 170 st. C olej wrzucamy uformowane pączki. Nie trzeba ich obracać - same usmażą się idealnie z obu stron.
- Rumiane pączki odsączamy na ręczniku papierowym i obtaczamy w drobnym białym cukrze lub odrobinie cukru pudru. Smacznego!
Sprawdź również: