Idealny dodatek do dań. Oto przepis na kulki ziemniaczane

Ziemniaki dość często królują na naszych stołach. Można je serwować w różnej postaci, a do tego są smaczne i pożywne. Oto przepis na kulki ziemniaczane, które sprawdzają się jako dodatek do potraw lub samodzielna przekąska.

Kulki ziemniaczane smażymy na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru
Kulki ziemniaczane smażymy na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru123RF/PICSEL

Ziemniaki - ulubiony dodatek

Ziemniaki wbrew pozorom nie są kaloryczne. Szacuje się, że w 100 gramach jest mniej więcej 70 kalorii. Stają się tuczące przez dodatki, z którymi są podawane. Poza tym stanowią źródło wielu witamin i składników odżywczych. Są bogate w takie witaminy jak A, B1, B2, B6, D, E, H, K, PP, a także siarkę, wapń, potas, żelazo, magnez, fluor, mangan i jod. Poza tym odznaczają się sporą ilością błonnika.

Ziemniaki są więc nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Nic więc dziwnego, że tak chętnie po nie sięgamy. Warto przygotować je w zupełnie inny sposób niż dotychczas.

Przepis na kulki ziemniaczane

By przygotować kuli ziemniaczane, najpierw należy przez praskę przecisnąć ugotowane ziemniaki. Ewentualnie można wykorzystać do tego maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem o średnich oczkach.

Następnie dodajemy do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także jajko, ser, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, aż powstanie jednolite, zwarte ciasto. Należy mieć na uwadze, że nie może być klejące. Jeśli jest za rzadkie, można dodać więcej mąki.

Z tak przygotowanego ciasta należy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i następnie obtoczyć je w bułce tartej. Kulki ziemniaczane smażymy na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru.

***

Zobacz także:

Ratunek dla wątroby. Dostępne i tanie warzywa oraz ziołaInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas