Sernik bez sera. Zrobisz go w 20 minut!

Czy można upiec sernik bez sera? Oczywiście i może być on równie smaczny jak klasyczny, znany nam wszystkim deser. Jeśli szukasz lekkiego, dietetycznego ciasta na Wielkanoc, ten przepis jest dla ciebie!

Sernik bez pieczenia możesz podać z owocami lub ulubioną konfiturą
Sernik bez pieczenia możesz podać z owocami lub ulubioną konfiturą 123RF/PICSEL

Święta Wielkanocne, podobnie jak Boże Narodzenie obfitują w wiele smaków i zapachów, obok których ciężko jest przejść obojętnie. Wielkanoc jest przecież tylko raz w roku i nawet osoby na diecie lub borykające się z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi chcą spróbować świątecznych wypieków. Jeśli jesteś jedną z nich, sernik bez sera jest idealną propozycją na Wielkanoc!

Dietetyczny sernik bez sera. Zrobisz go w 20 minut!

Sernik bez sera - przepis

Przygotowanie:

- Białka jajek ubij na sztywną piankę i stopniowo dodawaj szklankę cukru. Do żółtek dodaj startą skórkę z cytryny, szklankę cukru oraz cukier wanilinowy. Całość zmiksuj na puszysty kogel-mogel.

- Do masy z żółtek dodaj budynie, olej, proszek do pieczenia oraz jogurty greckie. Zmiksuj całość. Dodaj ubite białka z cukrem i mieszaj delikatnie łyżką.

- Przygotowaną masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez godzinę.

- Jeśli decydujesz się na konfiturę, to po upieczeniu możesz posmarować nią wierzch sernika.  Jeśli wolisz świeże owoce, to na wierzch ciasta wyłóż np. maliny. 

Przygotowanie tego sernika zajmuje 20 minut, a przepis jest prosty i zawsze się udaje. Smacznego!

***

Zobacz również:

„Ewa gotuje”: Sernik baskijskiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas