Sernik bez sera. Zrobisz go w 20 minut!
Czy można upiec sernik bez sera? Oczywiście i może być on równie smaczny jak klasyczny, znany nam wszystkim deser. Jeśli szukasz lekkiego, dietetycznego ciasta na Wielkanoc, ten przepis jest dla ciebie!

Święta Wielkanocne, podobnie jak Boże Narodzenie obfitują w wiele smaków i zapachów, obok których ciężko jest przejść obojętnie. Wielkanoc jest przecież tylko raz w roku i nawet osoby na diecie lub borykające się z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi chcą spróbować świątecznych wypieków. Jeśli jesteś jedną z nich, sernik bez sera jest idealną propozycją na Wielkanoc!
Dietetyczny sernik bez sera. Zrobisz go w 20 minut!
Zobacz również: Pyszne ciasto czekoladowe. Zrobisz je w 15 minut!
Sernik bez sera - przepis
Składniki
- 4 jogurty greckie - każdy po 400 g
- 2 szklanki cukru
- 8 jajek
- 3 budynie śmietankowe
- 1 cukier wanilinowy
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- starta skórka z połowy cytryny
- maliny lub konfitura owocowa
Przygotowanie:
- Białka jajek ubij na sztywną piankę i stopniowo dodawaj szklankę cukru. Do żółtek dodaj startą skórkę z cytryny, szklankę cukru oraz cukier wanilinowy. Całość zmiksuj na puszysty kogel-mogel.
- Do masy z żółtek dodaj budynie, olej, proszek do pieczenia oraz jogurty greckie. Zmiksuj całość. Dodaj ubite białka z cukrem i mieszaj delikatnie łyżką.
- Przygotowaną masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez godzinę.
- Jeśli decydujesz się na konfiturę, to po upieczeniu możesz posmarować nią wierzch sernika. Jeśli wolisz świeże owoce, to na wierzch ciasta wyłóż np. maliny.
Przygotowanie tego sernika zajmuje 20 minut, a przepis jest prosty i zawsze się udaje. Smacznego!
***
Zobacz również: