Idealny dodatek do gołąbków. Sos paprykowo-pomidorowy cioci Rysi
Może zastąpić keczup. Świetnie sprawdzi się także zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego. Wystarczy zmielić paprykę i przygotować wszystko zgodnie z instrukcją gospodyń z Janczewa. Poznajcie przepis na Sos paprykowo-pomidorowy cioci Rysi.
Spis treści:
Lubimy eksperymentować w kuchni, ale gdy poznamy tradycyjny, sprawdzony przez pokolenia przepis - od razy nabieramy ochoty, aby go przetestować. Ten opis i świadomość, że nie będziemy pierwsi, daje pewnego rodzaju gwarancję, że uda nam się przygotować coś naprawdę wyjątkowego. Gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Janczewie nie boją się szukać nowych smaków, ale też wiedzą, że tradycyjne receptury trzeba podtrzymywać i przekazywać dalej. Jedną z takich propozycji może być sos paprykowo-pomidorowy cioci Rysi. Idealny dodatek do wszystkiego. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie makaronu, kaszy czy po prostu kanapek. Gospodynie proponują również podać go razem z krokietami czy gołąbkami. Palce lizać!
Sos paprykowo-pomidorowy do słoiczka - składniki
Najważniejszym składnikiem sosu jest czerwona papryka. Przy zakupie zwróć uwagę, aby nie miała żadnych uszkodzeń. Ważne jest, żeby warzywa były świeże i dobrej jakości.
- 3 kg papryki czerwonej
- 15 dag papryczki chili (może być suszona z torebki)
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki oleju
- 1 szklanka octu
- 3 łyżki soli
- 3 słoiczki koncentratu pomidorowego
- 3 główki czosnku
Sprawdź także: Babciny przepis na korniszony: Wyjdą idealnie chrupiące!
Sos paprykowo-pomidorowy do słoiczka - wykonanie
Przygotowanie sosu paprykowo-pomidorowego rozpoczynamy od przygotowania papryk. Dokładnie je myjemy, a następnie mielimy przez maszynkę do mięsa na drobnym sitku. Następnie wszystkie składniki (poza czosnkiem) wrzucamy do garnka i gotujemy je na wolnym ogniu do momentu zagotowania. Pod koniec gotowania dodajemy dopiero rozdrobniony wcześniej czosnek. Jak podkreślają gospodynie, wszystko należy jeszcze gotować do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości. - Im dłużej będziemy gotować, tym sos będzie gęstszy - dodają panie. Później sos przekładamy do słoiczków.
Czytaj również: