Idealny dodatek do gołąbków. Sos paprykowo-pomidorowy cioci Rysi

Może zastąpić keczup. Świetnie sprawdzi się także zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego. Wystarczy zmielić paprykę i przygotować wszystko zgodnie z instrukcją gospodyń z Janczewa. Poznajcie przepis na Sos paprykowo-pomidorowy cioci Rysi.

Sos paprykowo-pomidorowy idealnie pasuje m.in. do gołąbków  /zdjęcie 123RF/KGW Janczewo
Sos paprykowo-pomidorowy idealnie pasuje m.in. do gołąbków /zdjęcie 123RF/KGW Janczewo123RF/PICSEL

Lubimy eksperymentować w kuchni, ale gdy poznamy tradycyjny, sprawdzony przez pokolenia przepis - od razy nabieramy ochoty, aby go przetestować. Ten opis i świadomość, że nie będziemy pierwsi, daje pewnego rodzaju gwarancję, że uda nam się przygotować coś naprawdę wyjątkowego. Gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Janczewie nie boją się szukać nowych smaków, ale też wiedzą, że tradycyjne receptury trzeba podtrzymywać i przekazywać dalej. Jedną z takich propozycji może być sos paprykowo-pomidorowy cioci Rysi. Idealny dodatek do wszystkiego. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie makaronu, kaszy czy po prostu kanapek. Gospodynie proponują również podać go razem z krokietami czy gołąbkami. Palce lizać!

Sos paprykowo-pomidorowy prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny /zdjęcie: KGW Jaczewo
Sos paprykowo-pomidorowy prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny /zdjęcie: KGW JaczewoINTERIA

Sos paprykowo-pomidorowy do słoiczka - składniki

Najważniejszym składnikiem sosu jest czerwona papryka. Przy zakupie zwróć uwagę, aby nie miała żadnych uszkodzeń. Ważne jest, żeby warzywa były świeże i dobrej jakości.

  • 3 kg papryki czerwonej
  • 15 dag papryczki chili (może być suszona z torebki)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka octu
  • 3 łyżki soli
  • 3 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 3 główki czosnku
Przepis na sos grzybowy do mięsInteria Kulinaria

Sos paprykowo-pomidorowy do słoiczka - wykonanie

Przygotowanie sosu paprykowo-pomidorowego rozpoczynamy od przygotowania papryk. Dokładnie je myjemy, a następnie mielimy przez maszynkę do mięsa na drobnym sitku. Następnie wszystkie składniki (poza czosnkiem) wrzucamy do garnka i gotujemy je na wolnym ogniu do momentu zagotowania. Pod koniec gotowania dodajemy dopiero rozdrobniony wcześniej czosnek. Jak podkreślają gospodynie, wszystko należy jeszcze gotować do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości. -  Im dłużej będziemy gotować, tym sos będzie gęstszy - dodają panie.  Później sos przekładamy do słoiczków.

Czytaj również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas