Idealny pomysł na przekąskę. Paluchy serowo-ziemniaczane

Oprac.: Katarzyna Adamczak
Zapraszasz znajomych na domówkę i szukasz pomysłów na przekąski? Zamiast nudnych chipsów i paluszków podaj im coś nietypowego, a jednocześnie niedrogiego i łatwego w przygotowaniu. Paluchy serowo-ziemniaczane zachwycą podniebienia twoich gości.

Pomysły na przekąski: Paluchy serowo-ziemniaczane
Urządzasz imprezę i szukasz oryginalnych pomysłów na przekąski? Paluchy serowo-ziemniaczane zachwycą twoich gości. Przepis jest tani i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Przekąska najlepiej smakuje podawana na ciepło w towarzystwie ketchupu, sosu BBQ bądź dipu czosnkowo-jogurtowego. Aby przygotować paluchy serowo-ziemniaczane potrzebujesz:
Składniki
- 3 ziemniaki
- 12 dag sera żółtego
- natka pietruszki
- sól
- sproszkowany szodnek
- 5 dag skrobi kukurydzianej
- olej do smażenia
Zobacz również: Przepis na dip czosnkowy
Paluchy serowo-ziemniaczane: Przepis
Paluchy serowo-ziemniaczane są łatwe w przygotowaniu, nawet początkujący kucharz poradzi sobie z tym zadaniem.
- Obierz ziemniaki i ugotuj je do miękkości.
- Gotowane ziemniaki zmiel w maszynce do mięsa bądź ugnieć tłuczkiem do ziemniaków i poczekaj, aż wystygną.
- Pietruszkę umyj i drobno posiekaj.
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Włóż ziemniaki do miski i dodaj pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj, gdy ciasto zacznie się formować, zagniataj je rękoma.
- Ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj.
- Odkrój krawędzie, by powstał prostokątny kawałek ciasta. Następnie pokrój je na dwucentymetrowe kawałki.
- Rozgrzej olej na patelni i wrzuć do niego paluchy serowo-ziemniaczane. Smaż na głębokim oleju, aż nabiorą złoto-brązowego koloru.
- Włóż przekąskę do miski bądź kubka i podawaj z ulubionymi sosami.
Smacznego!