Idealny pomysł na przekąskę. Paluchy serowo-ziemniaczane

Katarzyna Adamczak

Opracowanie Katarzyna Adamczak

Zapraszasz znajomych na domówkę i szukasz pomysłów na przekąski? Zamiast nudnych chipsów i paluszków podaj im coś nietypowego, a jednocześnie niedrogiego i łatwego w przygotowaniu. Paluchy serowo-ziemniaczane zachwycą podniebienia twoich gości.

Podstawą idealnego ciasta są dobrze ugniecione ziemniaki
Podstawą idealnego ciasta są dobrze ugniecione ziemniaki 123RF/PICSEL

Pomysły na przekąski: Paluchy serowo-ziemniaczane

Urządzasz imprezę i szukasz oryginalnych pomysłów na przekąski? Paluchy serowo-ziemniaczane zachwycą twoich gości. Przepis jest tani i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Przekąska najlepiej smakuje podawana na ciepło w towarzystwie ketchupu, sosu BBQ bądź dipu czosnkowo-jogurtowego. Aby przygotować paluchy serowo-ziemniaczane potrzebujesz:

Zobacz również: Przepis na dip czosnkowy

Paluchy serowo-ziemniaczane: Przepis

Paluchy serowo-ziemniaczane są łatwe w przygotowaniu, nawet początkujący kucharz poradzi sobie z tym zadaniem.

  1. Obierz ziemniaki i ugotuj je do miękkości.

  • Gotowane ziemniaki zmiel w maszynce do mięsa bądź ugnieć tłuczkiem do ziemniaków i poczekaj, aż wystygną.

  • Pietruszkę umyj i drobno posiekaj.

  • Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  • Włóż ziemniaki do miski i dodaj pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj, gdy ciasto zacznie się formować, zagniataj je rękoma.

  • Ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj.

  • Odkrój krawędzie, by powstał prostokątny kawałek ciasta. Następnie pokrój je na dwucentymetrowe kawałki.

  • Rozgrzej olej na patelni i wrzuć do niego paluchy serowo-ziemniaczane. Smaż na głębokim oleju, aż nabiorą złoto-brązowego koloru.

  • Włóż przekąskę do miski bądź kubka i podawaj z ulubionymi sosami.

  • Smacznego!

    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas