Idealny pomysł na przekąskę. Paluchy serowo-ziemniaczane

Zapraszasz znajomych na domówkę i szukasz pomysłów na przekąski? Zamiast nudnych chipsów i paluszków podaj im coś nietypowego, a jednocześnie niedrogiego i łatwego w przygotowaniu. Paluchy serowo-ziemniaczane zachwycą podniebienia twoich gości.

Podstawą idealnego ciasta są dobrze ugniecione ziemniaki
Podstawą idealnego ciasta są dobrze ugniecione ziemniaki 123RF/PICSEL

Pomysły na przekąski: Paluchy serowo-ziemniaczane

Urządzasz imprezę i szukasz oryginalnych pomysłów na przekąski? Paluchy serowo-ziemniaczane zachwycą twoich gości. Przepis jest tani i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Przekąska najlepiej smakuje podawana na ciepło w towarzystwie ketchupu, sosu BBQ bądź dipu czosnkowo-jogurtowego. Aby przygotować paluchy serowo-ziemniaczane potrzebujesz:

Składniki

  • 3 ziemniaki
  • 12 dag sera żółtego
  • natka pietruszki
  • sól
  • sproszkowany szodnek
  • 5 dag skrobi kukurydzianej
  • olej do smażenia

Zobacz również: Przepis na dip czosnkowy

Paluchy serowo-ziemniaczane: Przepis

Paluchy serowo-ziemniaczane są łatwe w przygotowaniu, nawet początkujący kucharz poradzi sobie z tym zadaniem.

  1. Obierz ziemniaki i ugotuj je do miękkości. 
  2. Gotowane ziemniaki zmiel w maszynce do mięsa bądź ugnieć tłuczkiem do ziemniaków i poczekaj, aż wystygną.
  3. Pietruszkę umyj i drobno posiekaj. 
  4. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 
  5. Włóż ziemniaki do miski i dodaj pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj, gdy ciasto zacznie się formować, zagniataj je rękoma. 
  6. Ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj. 
  7. Odkrój krawędzie, by powstał prostokątny kawałek ciasta. Następnie pokrój je na dwucentymetrowe kawałki. 
  8. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć do niego paluchy serowo-ziemniaczane. Smaż na głębokim oleju, aż nabiorą złoto-brązowego koloru. 
  9. Włóż przekąskę do miski bądź kubka i podawaj z ulubionymi sosami.

Smacznego!

"Ewa gotuje”: Huevos rancheros po naszemuPolsat