Reklama

Takiej cukinii jeszcze nie jadłeś. Zrób z niej lasagne z szynką i serem

Pomysł na obiad, który przygotujesz w kilka minut? Warto wykorzystać trwający właśnie sezon na cukinię. Miłośnicy kabaczków z pewnością pokochają tę ich wersję zapiekaną z serem i szynką. Podana w tej formie cukinia wyglądem przypomina włoski specjał - lasagne. W smaku natomiast jest o wiele lepsza (choć to oczywiście kwestia gustu).

Lasagne z cukinii: Składniki

Chcesz znaleźć pomysł na szybki obiadZapiekanka z cukinii to idealna propozycja dla miłośników tego warzywa. Jeśli chcesz cieszyć się smakiem pysznej lasagne z cukinii z szynką i serem, potrzebujesz naczynia żaroodpornego i zaledwie kilku składników, oto ich lista:

Składniki

  • 5 małych cukinii
  • 200 g gotowanej szynki (najlepiej krojonej)
  • 250 g sera scamorza lub mozzarella
  • 100 g sera parmezan
  • sól do smaku.

Recepturę oczywiście należy zmodyfikować w zależności od wielkości naszego naczynia żaroodpornego. 

W oryginalnym przepisie znalazł się sera scamorza, ale robiłam tę zapiekankę również z popularną goudą i choć lasagne z cukinii ma wtedy nieco inny smak, to nadal jest wyborna. Warto spróbować obydwu wersji i wybrać tę, która odpowiada nam bardziej.  

Reklama

Zobacz również: Przepis na cukinię w cieście

Zapiekanka z cukinii: Przepis

Zapiekanka z cukinii jest banalna w przygotowaniu. Wystarczy postępować według poniższej instrukcji: 

  1. Umyj cukinię, pokrój w cienkie plasterki (nie musisz jej obierać) i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. 
  2. Oprósz delikatnie solą. Dzięki temu cukinia zmięknie. Należy jednak zachować ostrożność podczas solenia i raczej używać minimalnych ilości tej przyprawy, bo po pierwsze każdą warstwę cukinii solimy, a po drugie parmezan jest słonym serem, co trzeba wziąć pod uwagę podczas przygotowania lasagne z cukinii z szynką i serem
  3. Ułóż plastry szynki na cukinii.
  4. Pokrój ser scamorza w plasterki i ułóż na szynce.
  5. Parmezan zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach i potrzep nim całą warstwę. 
  6. Następnie ułóż kolejną warstwę cukinii, szynki i serów - powtarzaj tę czynność aż naczynie będzie pełne i powstanie lasagne z cukinii
  7. Ostatnią warstwę obficie obłóż i posyp serami. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. 
  8. Po wyjęciu z piekarnika odstaw zapiekankę z cukinii na kilkanaście sekund, by lekko przestygła.

Smacznego!

Zobacz również: Co można zrobić z cukinii? Pomysły na niskokaloryczne dania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: lasagne | cukinia | pomysły na obiad | zapiekanka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy