Takiej cukinii jeszcze nie jadłeś. Zrób z niej lasagne z szynką i serem
Oprac.: Katarzyna Adamczak
Pomysł na obiad, który przygotujesz w kilka minut? Warto wykorzystać trwający właśnie sezon na cukinię. Miłośnicy kabaczków z pewnością pokochają tę ich wersję zapiekaną z serem i szynką. Podana w tej formie cukinia wyglądem przypomina włoski specjał - lasagne. W smaku natomiast jest o wiele lepsza (choć to oczywiście kwestia gustu).
Lasagne z cukinii: Składniki
Chcesz znaleźć pomysł na szybki obiad? Zapiekanka z cukinii to idealna propozycja dla miłośników tego warzywa. Jeśli chcesz cieszyć się smakiem pysznej lasagne z cukinii z szynką i serem, potrzebujesz naczynia żaroodpornego i zaledwie kilku składników, oto ich lista:
Recepturę oczywiście należy zmodyfikować w zależności od wielkości naszego naczynia żaroodpornego.
W oryginalnym przepisie znalazł się sera scamorza, ale robiłam tę zapiekankę również z popularną goudą i choć lasagne z cukinii ma wtedy nieco inny smak, to nadal jest wyborna. Warto spróbować obydwu wersji i wybrać tę, która odpowiada nam bardziej.
Zobacz również: Przepis na cukinię w cieście
Zapiekanka z cukinii: Przepis
Zobacz również:
- Na andrzejki piekę proste, sprawdzone ciasto. Goście zawsze proszą o dokładkę
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
Zapiekanka z cukinii jest banalna w przygotowaniu. Wystarczy postępować według poniższej instrukcji:
- Umyj cukinię, pokrój w cienkie plasterki (nie musisz jej obierać) i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego.
Smacznego!
Zobacz również: Co można zrobić z cukinii? Pomysły na niskokaloryczne dania