Takiej cukinii jeszcze nie jadłeś. Zrób z niej lasagne z szynką i serem

Zapiekankę z cukinii przygotujesz w kilka chwil
Zapiekankę z cukinii przygotujesz w kilka chwil123RF/PICSEL

Lasagne z cukinii: Składniki

Składniki

  • 5 małych cukinii
  • 200 g gotowanej szynki (najlepiej krojonej)
  • 250 g sera scamorza lub mozzarella
  • 100 g sera parmezan
  • sól do smaku.

Zapiekanka z cukinii: Przepis

Zobacz również:

  1. Umyj cukinię, pokrój w cienkie plasterki (nie musisz jej obierać) i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. 
  2. Oprósz delikatnie solą. Dzięki temu cukinia zmięknie. Należy jednak zachować ostrożność podczas solenia i raczej używać minimalnych ilości tej przyprawy, bo po pierwsze każdą warstwę cukinii solimy, a po drugie parmezan jest słonym serem, co trzeba wziąć pod uwagę podczas przygotowania lasagne z cukinii z szynką i serem
  3. Ułóż plastry szynki na cukinii.
  4. Pokrój ser scamorza w plasterki i ułóż na szynce.
  5. Parmezan zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach i potrzep nim całą warstwę. 
  6. Następnie ułóż kolejną warstwę cukinii, szynki i serów - powtarzaj tę czynność aż naczynie będzie pełne i powstanie lasagne z cukinii
  7. Ostatnią warstwę obficie obłóż i posyp serami. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. 
  8. Po wyjęciu z piekarnika odstaw zapiekankę z cukinii na kilkanaście sekund, by lekko przestygła.
"Na zdrowie": Cukinia ma mało kalorii i jest bogata w składniki odżywczePOLSAT GOInteria.tv