Takiej cukinii jeszcze nie jadłeś. Zrób z niej lasagne z szynką i serem
Pomysł na obiad, który przygotujesz w kilka minut? Warto wykorzystać trwający właśnie sezon na cukinię. Miłośnicy kabaczków z pewnością pokochają tę ich wersję zapiekaną z serem i szynką. Podana w tej formie cukinia wyglądem przypomina włoski specjał - lasagne. W smaku natomiast jest o wiele lepsza (choć to oczywiście kwestia gustu).

Lasagne z cukinii: Składniki
Chcesz znaleźć pomysł na szybki obiad? Zapiekanka z cukinii to idealna propozycja dla miłośników tego warzywa. Jeśli chcesz cieszyć się smakiem pysznej lasagne z cukinii z szynką i serem, potrzebujesz naczynia żaroodpornego i zaledwie kilku składników, oto ich lista:
Składniki
- 5 małych cukinii
- 200 g gotowanej szynki (najlepiej krojonej)
- 250 g sera scamorza lub mozzarella
- 100 g sera parmezan
- sól do smaku.
Recepturę oczywiście należy zmodyfikować w zależności od wielkości naszego naczynia żaroodpornego.
W oryginalnym przepisie znalazł się sera scamorza, ale robiłam tę zapiekankę również z popularną goudą i choć lasagne z cukinii ma wtedy nieco inny smak, to nadal jest wyborna. Warto spróbować obydwu wersji i wybrać tę, która odpowiada nam bardziej.
Zobacz również: Przepis na cukinię w cieście
Zapiekanka z cukinii: Przepis
Zapiekanka z cukinii jest banalna w przygotowaniu. Wystarczy postępować według poniższej instrukcji:
- Umyj cukinię, pokrój w cienkie plasterki (nie musisz jej obierać) i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego.
- Oprósz delikatnie solą. Dzięki temu cukinia zmięknie. Należy jednak zachować ostrożność podczas solenia i raczej używać minimalnych ilości tej przyprawy, bo po pierwsze każdą warstwę cukinii solimy, a po drugie parmezan jest słonym serem, co trzeba wziąć pod uwagę podczas przygotowania lasagne z cukinii z szynką i serem.
- Ułóż plastry szynki na cukinii.
- Pokrój ser scamorza w plasterki i ułóż na szynce.
- Parmezan zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach i potrzep nim całą warstwę.
- Następnie ułóż kolejną warstwę cukinii, szynki i serów - powtarzaj tę czynność aż naczynie będzie pełne i powstanie lasagne z cukinii.
- Ostatnią warstwę obficie obłóż i posyp serami. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw zapiekankę z cukinii na kilkanaście sekund, by lekko przestygła.
Smacznego!
Zobacz również: Co można zrobić z cukinii? Pomysły na niskokaloryczne dania