Takiej cukinii jeszcze nie jadłeś. Zrób z niej lasagne z szynką i serem

Pomysł na obiad, który przygotujesz w kilka minut? Warto wykorzystać trwający właśnie sezon na cukinię. Miłośnicy kabaczków z pewnością pokochają tę ich wersję zapiekaną z serem i szynką. Podana w tej formie cukinia wyglądem przypomina włoski specjał - lasagne. W smaku natomiast jest o wiele lepsza (choć to oczywiście kwestia gustu).

Zapiekankę z cukinii przygotujesz w kilka chwil
Zapiekankę z cukinii przygotujesz w kilka chwil123RF/PICSEL

Lasagne z cukinii: Składniki

Chcesz znaleźć pomysł na szybki obiadZapiekanka z cukinii to idealna propozycja dla miłośników tego warzywa. Jeśli chcesz cieszyć się smakiem pysznej lasagne z cukinii z szynką i serem, potrzebujesz naczynia żaroodpornego i zaledwie kilku składników, oto ich lista:

Recepturę oczywiście należy zmodyfikować w zależności od wielkości naszego naczynia żaroodpornego.

W oryginalnym przepisie znalazł się sera scamorza, ale robiłam tę zapiekankę również z popularną goudą i choć lasagne z cukinii ma wtedy nieco inny smak, to nadal jest wyborna. Warto spróbować obydwu wersji i wybrać tę, która odpowiada nam bardziej.

Zapiekanka z cukinii: Przepis

Zapiekanka z cukinii jest banalna w przygotowaniu. Wystarczy postępować według poniższej instrukcji:

  1. Umyj cukinię, pokrój w cienkie plasterki (nie musisz jej obierać) i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego.

  • Oprósz delikatnie solą. Dzięki temu cukinia zmięknie. Należy jednak zachować ostrożność podczas solenia i raczej używać minimalnych ilości tej przyprawy, bo po pierwsze każdą warstwę cukinii solimy, a po drugie parmezan jest słonym serem, co trzeba wziąć pod uwagę podczas przygotowania lasagne z cukinii z szynką i serem.

  • Ułóż plastry szynki na cukinii.

  • Pokrój ser scamorza w plasterki i ułóż na szynce.

  • Parmezan zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach i potrzep nim całą warstwę.

  • Następnie ułóż kolejną warstwę cukinii, szynki i serów - powtarzaj tę czynność aż naczynie będzie pełne i powstanie lasagne z cukinii.

  • Ostatnią warstwę obficie obłóż i posyp serami. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.

  • Po wyjęciu z piekarnika odstaw zapiekankę z cukinii na kilkanaście sekund, by lekko przestygła.

  • Smacznego!

    "Na zdrowie": Cukinia ma mało kalorii i jest bogata w składniki odżywczeInteria.tv
    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas