Idealny sos grzybowy? Ewa Wachowicz zdradza przepis. "Zajadamy go solo, z domowym chlebem"

Sos grzybowy to dobry dodatek np. do placków ziemniaczanych
Sos grzybowy to dobry dodatek np. do placków ziemniaczanych123RF/PICSEL
Grzyby podkręcą smak codziennych potraw
Grzyby podkręcą smak codziennych potraw archiwum prywatne

Sos grzybowy - przepis Ewy Wachowicz 

Przepis na sos grzybowy jest bardzo prosty
Przepis na sos grzybowy jest bardzo prosty123RF/PICSEL
  • 300 g leśnych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane do smażenia
  1. Na patelni rozgrzać masło. 
  2. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. 
  3. Gdy się zezłoci, dodać oczyszczone i pokrojone grzyby. 
  4. Dorzucić pokrojony w plasterki czosnek. 
  5. Wymieszać. Podlać winem. 
  6. Gdy alkohol odparuje, przyprawić solą i pieprzem. 
  7. Wlać śmietankę. Wymieszać i zredukować.
„Ewa gotuje”: Placki brokułowe z sosem grzybowymPolsatPolsat