Ile smażyć pierś z indyka, a jak długo pierś z kurczaka?
Drób jest niekwestionowanym liderem, jeśli chodzi o popularność na polskich stołach. Trudno temu zaprzeczyć albo się z tym faktem kłócić, bo charakteryzuje się wyśmienitym smakiem oraz łatwością w przygotowaniu. Niestety, podczas smażenia - bo tak drób przyrządza się najczęściej - popełniamy drobne błędy, które sprawiają, że piersi kurczaka czy indyka są przesuszone albo... surowe! Dlatego ważny jest czas, w którym smażone jest mięso na patelni, co sprawi, że danie zachwyci nawet wybredne podniebienia. Sprawdźmy wspólnie, ile smażyć pierś z indyka, a jak długo z kurczaka.
Smażenie piersi z kurczaka
Pierś kurczaka najczęściej ląduje na naszych talerzach, przeważnie w kawałkach albo rozbita i panierowana, a także - rzecz jasna - usmażona. Jak długo powinno się smażyć pierś kurczaka? Na szczęście, proces ten nie jest długi i zależy od wielkości całej piersi. Przyjmuje się, że powinno smażyć się ją po trzy/cztery minuty z każdej strony. Oczywiście, środek po takim czasie może być surowy, dlatego od razu po obróbce termicznej w ten sposób, dobrze jest patelnię zakryć pokrywką i zostawić w takiej formie na około 10 minut.
Smażenie piersi z indyka
W opinii wielu osób pierś z indyka zaliczana jest do szlachetniejszych mięs, co sprawia, że rzadziej brany jest na kulinarny warsztat. Okazuje się też, że wiele osób nie wie, jak mięso indycze przyrządzić, dlatego rezygnuje z niego na rzecz kurczaka. Tymczasem całą pierś z indyka można przygotować w podobny sposób, z tą różnicą, że musi znajdować się na patelni nieco dłużej. W zależności od wielkości sztuki mięsa, powinna smażyć się na rozgrzanej patelni przez około siedem minut z każdej strony. Nie wolno zapominać, żeby pierś z indyka odpoczęła na patelni pod przykryciem - tak samo jak w przypadku kurczaka.
Nie zapominaj o marynacie!
Jeśli chcemy cieszyć się wyśmienitym smakiem piersi indyka lub kurczaka, warto je wcześniej zamarynować. Możliwości jest tak naprawdę wiele, wszystko zależy od naszych upodobań, ale możemy natrzeć mięso odrobiną oleju z dodatkiem przypraw lub ziół, które często mamy w domowych spiżarniach pod ręką. Można skorzystać z klasyki, czyli soli i pieprzu, czy oregano, tymianku lub ziół prowansalskich. Można też dodać odrobinę orientalnych dodatków, np. papryki wędzonej, curry lub imbiru. Natomiast olej można zastąpić jogurtem, maślanką lub mlekiem, co sprawi, że pierś z kurczaka lub indyka będzie nie tylko soczysta, ale także krucha.
Idealna pierś z kurczaka i indyka
Jeśli decydujemy się, by podać domownikom pierś z kurczaka lub indyka, to marynowanie mięsa warto zaplanować wcześniej. Choć drób szybko wchłania przepyszne aromaty, dobrze jest pozwolić mu na ten proces dłużej - minimum godzinę. W wypadku, gdy decydujemy się na marynowanie kurczaka lub indyka w lodówce, to przed smażeniem trzeba wyjąć go nieco wcześniej tak, aby uzyskał temperaturę pokojową. To sprawi, że pierś będzie smażyć się równomiernie.
Pamiętajmy, jeśli marynujemy pierś z kurczaka albo indyka w oleju, to nie trzeba na patelnię dodawać porcji tłuszczu. To, co wchłonęło mięso, w zupełności do smażenia wystarczy.