Ile smażyć pierś z indyka, a jak długo pierś z kurczaka?

Drób jest niekwestionowanym liderem, jeśli chodzi o popularność na polskich stołach. Trudno temu zaprzeczyć albo się z tym faktem kłócić, bo charakteryzuje się wyśmienitym smakiem oraz łatwością w przygotowaniu. Niestety, podczas smażenia - bo tak drób przyrządza się najczęściej - popełniamy drobne błędy, które sprawiają, że piersi kurczaka czy indyka są przesuszone albo... surowe! Dlatego ważny jest czas, w którym smażone jest mięso na patelni, co sprawi, że danie zachwyci nawet wybredne podniebienia. Sprawdźmy wspólnie, ile smażyć pierś z indyka, a jak długo z kurczaka.

Smażona pierś z kurczaka króluje na polskich stołach. Rzadziej za to sięgamy po indyka
Smażona pierś z kurczaka króluje na polskich stołach. Rzadziej za to sięgamy po indyka123RF/PICSEL

Smażenie piersi z kurczaka

Pierś kurczaka najczęściej ląduje na naszych talerzach, przeważnie w kawałkach albo rozbita i panierowana, a także - rzecz jasna - usmażona. Jak długo powinno się smażyć pierś kurczaka? Na szczęście, proces ten nie jest długi i zależy od wielkości całej piersi. Przyjmuje się, że powinno smażyć się ją po trzy/cztery minuty z każdej strony. Oczywiście, środek po takim czasie może być surowy, dlatego od razu po obróbce termicznej w ten sposób, dobrze jest patelnię zakryć pokrywką i zostawić w takiej formie na około 10 minut.

Najlepszy przepis na pieczonego indykaInteria Kulinaria

Smażenie piersi z indyka

W opinii wielu osób pierś z indyka zaliczana jest do szlachetniejszych mięs, co sprawia, że rzadziej brany jest na kulinarny warsztat. Okazuje się też, że wiele osób nie wie, jak mięso indycze przyrządzić, dlatego rezygnuje z niego na rzecz kurczaka. Tymczasem całą pierś z indyka można przygotować w podobny sposób, z tą różnicą, że musi znajdować się na patelni nieco dłużej. W zależności od wielkości sztuki mięsa, powinna smażyć się na rozgrzanej patelni przez około siedem minut z każdej strony. Nie wolno zapominać, żeby pierś z indyka odpoczęła na patelni pod przykryciem - tak samo jak w przypadku kurczaka.

Nie zapominaj o marynacie!

Pierś z kurczaka i indyka można marynować na tysiące sposobów!
Pierś z kurczaka i indyka można marynować na tysiące sposobów!123RF/PICSEL

Jeśli chcemy cieszyć się wyśmienitym smakiem piersi indyka lub kurczaka, warto je wcześniej zamarynować. Możliwości jest tak naprawdę wiele, wszystko zależy od naszych upodobań, ale możemy natrzeć mięso odrobiną oleju z dodatkiem przypraw lub ziół, które często mamy w domowych spiżarniach pod ręką. Można skorzystać z klasyki, czyli soli i pieprzu, czy oregano, tymianku lub ziół prowansalskich. Można też dodać odrobinę orientalnych dodatków,  np. papryki wędzonej, curry lub imbiru. Natomiast olej można zastąpić jogurtem, maślanką lub mlekiem, co sprawi, że pierś z kurczaka lub indyka będzie nie tylko soczysta, ale także krucha.

Idealna pierś z kurczaka i indyka

Jeśli decydujemy się, by podać domownikom pierś z kurczaka lub indyka, to marynowanie mięsa warto zaplanować wcześniej. Choć drób szybko wchłania przepyszne aromaty, dobrze jest pozwolić mu na ten proces dłużej - minimum godzinę. W wypadku, gdy decydujemy się na marynowanie kurczaka lub indyka w lodówce, to przed smażeniem trzeba wyjąć go nieco wcześniej tak, aby uzyskał temperaturę pokojową. To sprawi, że pierś będzie smażyć się równomiernie.

Pamiętajmy, jeśli marynujemy pierś z kurczaka albo indyka w oleju, to nie trzeba na patelnię dodawać porcji tłuszczu. To, co wchłonęło mięso, w zupełności do smażenia wystarczy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas