Imprezowy jeż owocowy
Składniki na 8 porcji. Czas: około 20 minut. Porcja: 140 kcal.
Owoce miechunki oczyść z zewnętrznych łupinek, opłucz i osusz. Kulki sera (dowolny smak) przekrój na połówki. Kulki mozzarelli osącz z zalewy.
Ser gouda (lub inny żółty ser) pokrój w kostki. Opłucz i osusz ciemne winogrona (najlepsza będzie odmiana bezpestkowa). Pomidorki koktajlowe opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym.
Melon (np. miodowy) umyj, osusz, przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne. Jedną połówkę melona ułóż na talerzu skórką do góry. Posłuży ona do umieszczania przygotowanych przekąsek.
Z drugiej połówki melona specjalną łyżeczką wydrąż kulki. Jeśli nie masz takiej łyżeczki, wydrąż miąższ zwykłą łyżką, a potem pokrój go w równą kosteczkę. Przygotuj drewniane wykałaczki.
Na wykałaczki nadziewaj na przemian owoce miechunki, kulki mozzarelli i melona, żółty ser w kostkach, połówki sera w kulkach, pomidorki i winogrona. Wykałaczki wbijaj w melona tak, by „udawały” kolce jeża.
Z kawałka mozzarelli wytnij dwa kółeczka. Umieść je z przodu jeża, tak by imitowały oczy. Z połówki winogrona zrób nosek (do mocowania ozdób możesz użyć goździków).