Indycza pierś faszerowana pieczarkami
Składniki: 1 i 1/4 kg fileta z piersi indyka, sól l pieprz, sok z cytryny, szałwia suszona, pęczek natki pietruszki, łyżka miodu, łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 20 dag pieczarek, 15 dag żółtego sera, jajko, 2 łyżki bułki tartej, olej, suszona jarzębina do mięs, sałata, natka pietruszki i skórka z cytryny do dekoracji.

W mięsie wytnij głęboką i dość szeroką kieszeń. Od wewnątrz natrzyj mięso solą, pieprzem oraz szałwią, skrop sokiem z cytryny, następnie odłóż w chłodne miejsce na godzinę. Pieczarek nie myj, jedynie je oczyść (jeśli są mocno zabrudzone, obierz ze skórki) i podobnie jak ser żółty pokrój w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki posiekaj jak najdrobniej. Pieczarki skrop sokiem z cytryny i podsmaż na oleju, aby odparowała z nich woda, a następnie przestudź.
Jarzębinę suszoną (ok. 1 łyżki) zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 20 minut.
Gdy pieczarki ostygną, wymieszaj je z serem żółtym, bułką tartą, natką i jajkiem. Farsz przypraw do smaku solą oraz pieprzem i nadziej nim kieszeń w mięsie, zepnij otwór. Całą pierś zwiąż, formując zgrabną pieczeń. Mięso umieść w brytfannie, posmaruj z wierzchu olejem, posyp osączonymi z wody owocami jarzębiny i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C na 45-55 minut. 15 minut przed końcem pieczeń ostrożnie wysuń i posmaruj miodem połączonym z papryką i łyżką oleju.
Pieczeń podawaj na ciepło (pokrój ją na porcje tuż przed nałożeniem na talerz, gdy już nieco przestygnie) z sosem z pieczenia oraz z ziemniakami z wody.