Indyk pieczony
Kruche i delikatne mięso

Składniki
- Mięso i kapusta:
- pierś z indyka
- pół główki czerwonej kapusty
- pomarańcza
- łyżka śmietany 18 proc.
- kwaśne jabłko
- cebula
- olej
- łyżka octu
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- Marynata:
- 6 łyżek oleju
- przyprawa do indyka
- łyżka miodu
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Z przygotowanych składników zrób marynatę.Natrzyj nią mięso. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Pomarańczę umyj, sparz wrzątkiem. Z połowy zdejmij skórę, posiekaj w paski. Mięso ułóż w rękawie posyp skórką,piecz przez 50 minut.2. Cebulę i jabłko pokrój w drobną kostkę, kapustę po szatkuj. Na patelni zeszklij cebulę,dodaj jabłko i kapustę, smaż do miękkości. Pod koniec smażenia dodaj ocet, przypraw solą i pieprzem. Do sosu z pieczenia dodaj śmietanę,wymieszaj. Mięso podawaj na kapuście, dekoruj pozostałą pomarańczą i natką, polej sosem.