Indyk z jabłkiem i ziemniakiem (po 7. miesiącu)
Przepis jest bardzo prosty, szybki i smaczny!
A indyk doskonale pasuje zarówno z jabłkiem jak i z innymi owocami np. suszonymi morelami, śliwkami czy żurawiną. Owoce nadają daniu lekko słodkiego smaku dzięki czemu maluch na pewno chętnie je zje ! Moja mała córeczka Iga bardzo lubi takie połączenie
Składniki:
- jabłko
- kawałek indyka (15 g)
- łyżeczka masła (oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego)
- 1 ugotowany ziemniak (lub łyżka ryżu)
Sposób przygotowania:
- Mięso ugotuj, a następnie drobno posiekaj lub zmiksuj jeżeli dziecko ma problem z żuciem.
- Obierz jabłko i usuń z niego gniazda nasienne, a następnie pokrój drobniej i włóż do rondelka z odrobiną wody, postaw na małym ogniu i rozgotuj.
- Dodaj mięso i masło oraz wcześniej ugotowanego i zmiksowanego ziemniaka lub ryż.
SMACZNEGO :-)