Indyk z piekarnika: Sposoby przygotowania
Indyk z piekarnika będzie idealnym pomysłem na obiad. Pięknie pachnie i świetnie prezentuje się na stole. Jest to na tyle uniwersalne danie, że można podawać je na kilka sposobów, np. z warzywami czy owocami. Poniżej przedstawiamy sposoby przygotowania indyka z piekarnika, które z pewnością zasmakują domownikom i gościom.
Indyk pieczony w całości z owocami
Indyk z owocami to smaczna i wykwintna kombinacja, która łączy wytrawne i słodkie smaki. Przy okazji nadaje się na różne uroczystości i święta, a przez swój wyjątkowy wygląd z pewnością zachwyci twoich gości. A więc do dzieła!
Składniki:
- 1 sztuka indyka (około 5 kg),
- pomarańcze (2-3 szt.),
- jabłka (2-3 szt.),
- świeży imbir (2 korzenie),
- sól,
- pieprz,
- papryka w proszku,
- gałka muszkatołowa,
- bulion (0,5 litra).
Sposób przygotowania:
- Rozmrożonego indyka umyj dokładnie w ciepłej wodzie. Owoce obierz i umyj, a potem pokrój w małe kawałki.
- Przekrój indyka lekko od góry tak, aby zrobić w nim "kieszonkę". Do środka włóż owoce, pół korzenia imbiru i przyprawy, a następnie mięso zaszyj.
- Indyka natrzyj z zewnątrz resztą imbiru, solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz papryką w proszku i wstaw do lodówki na dobę.
- Następnego dnia wyjmij przygotowane wcześniej mięso z lodówki i rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Indyka ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej go bulionem. Piecz przed ok. 40 minut.
Pieczone filety z indyka z warzywami i batatami
Indyk z piekarnika jest smaczną alternatywą dla kurczaka, którego jemy dość często. Ponadto mięso to zawiera duże ilości pełnowartościowego białka i jest odpowiednie dla alergików. W jego składzie znaleźć można też witaminy z grupy B, które odpowiadają za wytwarzanie czerwonych krwinek oraz pracę układu nerwowego. Ponadto indyk zawiera selen i cynk: minerały te wzmacniają układ odpornościowy.
Składniki:
- 500 g filetu z indyka,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 paczka mrożonych warzyw (marchewka, kalafior i brokuł),
- 1/2 papryczki chili,
- 1 batat (ok. 300 g),
- gałązka rozmarynu,
- 1 łyżka masła,
- posiekana natka pietruszki,
- przyprawy: sól, pieprz, po 1/2 łyżeczki kurkumy, słodkiej papryki i oregano,
Sposób przygotowania:
- Indyka pokrój na sześć równych porcji, a potem rozbij je równomiernie za pomocą tłuczka do mięsa. Całość dopraw solą, pieprzem oraz resztą przypraw. Filety posmaruj oliwą i odłóż na około dwie godziny.
- Odmrożone warzywa wsyp do sita i przelej ciepłą wodą, następnie odsącz je z nadmiaru płynu. Warzywa przełóż do miski i wymieszaj z połową łyżki oliwy, szczyptą soli i pieprzu, a także drobno pokrojoną papryczką bez pestek.
- Bataty pokrój na podłużne kawałki i dopraw szczyptą soli oraz pieprzu, dodaj pół łyżki oliwy i posiekane listki rozmarynu. Wyłóż je do naczynia żaroodpornego i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Bataty podpiecz przez kwadrans, następnie dodaj do nich warzywa, a na wierzchu połóż filety. Dołóż masło, aby podkreślić smak pieczeni i wstaw z powrotem do piekarnika na 20 minut. Indyka z piekarnika posyp posiekaną natką pietruszki i udekoruj danie plastrami cytryny. Smacznego!
Zobacz też: