Jabłka i ich drogocenne właściwości

Jabłko to prawdziwa witaminowa bomba i doskonałe źródło minerałów oraz wyjątkowo cennego błonnika. Trudno się zatem dziwić, że dietetycy zachęcają, aby każdego dnia zjeść przynajmniej jeden owoc i dzięki temu zapewnić sobie doskonałe zdrowie i piękny wygląd skóry. Jabłko stanowi też doskonałą, a co najważniejsze naturalną i znacznie mniej kaloryczną alternatywę dla białego cukru. <b> Co znajdziemy w porcji jabłka? </b> Porcja, czyli koło 100 gram, jabłka dostarcza nam przede wszystkim cennego błonnika. Znajdziemy w nim też witaminę C, ryboflawinę, tiaminę, niacynę, witaminę B6, witaminę A, witaminę K, witaminę E, kwas foliowy oraz żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, cynk oraz sód.

article cover
&copy;123RF/PICSEL

Lepsza kondycja płuc

&copy;123RF/PICSEL

Jabłka zawierają substancję, która zachowuje nasze płuca w nienagannej kondycji. Przeprowadzone badania wykazały ponadto, że mogą skutecznie pomóc ludziom cierpiącym z powodu alergii oraz astmy.

Jędrna i błyszcząca skóra

Świeże jabłka są najlepszym sposobem, aby w całkowicie naturalny sposób nadać skórze blasku oraz zapewnić jej jędrność i utrzymać jej prawidłowe nawilżenie.

Dodatek do codziennego treningu

Ściśnij jabłko między udami, a następnie rób brzuszki! Dzięki tej prostej metodzie twoje nogi będą cały czas we właściwej pozycji, a twój trening urozmaicony.

Uporczywa migrena

&copy;123RF/PICSEL

Nie ma nic lepszego na uporczywą migrenę niż soczyste, zielone jabłko. Jak wynika z przeprowadzonych badań, już sam

zapach owocu pomaga szybko i skutecznie złagodzić uporczywy ból.

Wilgotne wypieki

Wystarczy, że do szczelnie zamkniętego pojemnika z ciastem włożysz połówkę jabłka. Dzięki temu twoje wypieki nigdy nie wyschną i zawsze pozostaną odpowiednio wilgotne.

Zbrylony brązowy cukier

Jeśli brązowy cukier przechowujesz w plastikowym pojemniku, to po pewnym czasie może on ulec zbryleniu. Aby powrócił do poprzedniego stanu, należy włożyć do pudełka plasterek jabłka i odczekać kilka dni. Efekt miło cię zaskoczy.

Naturalny słodzik

&copy;123RF/PICSEL

Jabłka stanowią doskonałą, a co najważniejsze naturalną i znacznie mniej kaloryczną alternatywę dla białego cukru. Wykorzystaj go do robienia wypieków, a z pewnością się nie zawiedziesz

Jabłoń

Nie ma nic piękniejszego niż jabłoń, która rośnie w przydomowym ogrodzie. Odpowiednia pielęgnacja drzewa to klucz do sukcesu!

Daj psu jabłko!

Jabłka to prawdziwy przysmak dla psów. Najlepiej podawać im obrane i pokrojone owoce.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas