Jabłka w orzechowej polewie
Jabłka umyj, wydrąż środki, nie obieraj.
Składniki na 8 sztuk:
- 8 małych twardych jabłek
- konfitura wiśniowa lub powidła śliwkowe
- 30 dag mieszanki orzechowej: orzechów włoskich, ziemnych, laskowych
- pół szklanki miodu
- 2 łyżeczki masła
- 3 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
1. Jabłka umyj, wydrąż środki, nie obieraj. Do środka każdego jabłka włóż łyżeczkę dżemu lub powideł.2. Orzechy wyłuskaj, włóż je do lnianego woreczka, dość mocno stłucz tłuczkiem do mięsa. Masło utrzyj z połową orzechów i z cukrem. Masę wkładaj do środka jabłek. Połowę orzechów wsyp do garnuszka, zalej miodem, podgrzewaj kilka minut, ale uważaj, by miód się nie zagotował.3. Jabłka obtocz w miodzie i orzechach, układaj na łyżeczce dżemu, piecz 30 minut w temp. 180˚C.Czas przygotowania: ok. 40 minut