Jabłka zapiekane z kaszą manną

Pomysł na pyszny deser

Faszerowane jabłka
Faszerowane jabłka123RF/PICSEL

Składniki:

  • 100 g kaszy manny
  • 150 ml mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • garść rodzynek
  • 6 suszonych śliwek
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 laska wanilii
  • 4 jabłka

Przygotowanie:

Połowę mleka i śmietanki wlej do rondelka i gotuj razem z rozciętą laską wanilii. W drugiej połowie rozmieszaj dokładnie kaszę mannę.

Gdy mleko w rondelku się zagotuje, zmniejsz ogień i dolej resztę płynu z kaszą, cały czas mieszając.

Trzymaj na ogniu ok. 5 minut. Gotową kaszę wymieszaj z rodzynkami, pokrojonymi śliwkami i żurawiną.

Jabłka wydrąż małym nożykiem lub łyżeczką. Nafaszeruj kaszą i zapiekaj je ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas