Jabłka zapiekane z kaszą manną
Pomysł na pyszny deser

Składniki:
- 100 g kaszy manny
- 150 ml mleka
- 100 ml śmietanki kremówki
- garść rodzynek
- 6 suszonych śliwek
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 laska wanilii
- 4 jabłka
Przygotowanie:
Połowę mleka i śmietanki wlej do rondelka i gotuj razem z rozciętą laską wanilii. W drugiej połowie rozmieszaj dokładnie kaszę mannę.
Gdy mleko w rondelku się zagotuje, zmniejsz ogień i dolej resztę płynu z kaszą, cały czas mieszając.
Trzymaj na ogniu ok. 5 minut. Gotową kaszę wymieszaj z rodzynkami, pokrojonymi śliwkami i żurawiną.
Jabłka wydrąż małym nożykiem lub łyżeczką. Nafaszeruj kaszą i zapiekaj je ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni.