Jabłkowe motyle

Oto pomysł na jabłeczne muffinki. Smakują wyjątkowo i pięknie się prezentują.

Zrób na deser jakbłkowe muffinki
Zrób na deser jakbłkowe muffinki 123RF/PICSEL

Składniki na 12 porcji:

Ciasto:

  • 250 g kostki do pieczenia Kasia Extra Maślany Smak
  • 1 szklanka cukru (250 g)
  • 1 torebka cukru wanilinowego (16 g)
  • szczypta soli (4 g)
  • 2 i 1/3 szklanki mąki (400 g)
  • 20 g płatków owsianych

Wypełnienie:

  • 4 jabłka (około 800 g)

Dekoracja:

  • 24 pałeczki czekoladowe
  • 250 g śmietany do ubijania (minimum 30 proc. tłuszczu)
  • 1 torebka cukru wanilinowego (16 g)
  • lody waniliowe (500 ml)

Przygotowanie: ok. 35 minut

1. Rozgrzać piekarnik do 200°C (180° z termoobiegiem). Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, cukrem oraz cukrem wanilinowym.

2. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuścić w rondelku. Połączyć z mieszanką suchych składników. Wymieszać dokładnie widelcem, aby powstała kruszonka.

3. Wyłożone papierem do pieczenia foremki do muffinek wylepić 2/3 kruszonki. Posypać płatkami owsianymi. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plastry. Włożyć do muffinek po 2-3 kawałki jabłka. Nałożyć pozostałą kruszonkę. Wstawić do piekarnika. Piec około 35 minut - do zezłocenia.

4. Muffiny wystudzić, przekroić je na pół. Na talerzu ułożyć je na odwrót, by tworzyły skrzydła motyla. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Za pomocą szprycy cukierniczej udekorować ciastka bitą śmietaną, tworząc korpus motyla. Dołożyć motylowi czułki, czyli czekoladowe pałeczki. Podawać z lodami.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas