Jabłkowe motyle
Oto pomysł na jabłeczne muffinki. Smakują wyjątkowo i pięknie się prezentują.
Składniki na 12 porcji:
Ciasto:
- 250 g kostki do pieczenia Kasia Extra Maślany Smak
- 1 szklanka cukru (250 g)
- 1 torebka cukru wanilinowego (16 g)
- szczypta soli (4 g)
- 2 i 1/3 szklanki mąki (400 g)
- 20 g płatków owsianych
Wypełnienie:
- 4 jabłka (około 800 g)
Dekoracja:
- 24 pałeczki czekoladowe
- 250 g śmietany do ubijania (minimum 30 proc. tłuszczu)
- 1 torebka cukru wanilinowego (16 g)
- lody waniliowe (500 ml)
Przygotowanie: ok. 35 minut
1. Rozgrzać piekarnik do 200°C (180° z termoobiegiem). Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, cukrem oraz cukrem wanilinowym.
2. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuścić w rondelku. Połączyć z mieszanką suchych składników. Wymieszać dokładnie widelcem, aby powstała kruszonka.
3. Wyłożone papierem do pieczenia foremki do muffinek wylepić 2/3 kruszonki. Posypać płatkami owsianymi. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plastry. Włożyć do muffinek po 2-3 kawałki jabłka. Nałożyć pozostałą kruszonkę. Wstawić do piekarnika. Piec około 35 minut - do zezłocenia.
4. Muffiny wystudzić, przekroić je na pół. Na talerzu ułożyć je na odwrót, by tworzyły skrzydła motyla. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Za pomocą szprycy cukierniczej udekorować ciastka bitą śmietaną, tworząc korpus motyla. Dołożyć motylowi czułki, czyli czekoladowe pałeczki. Podawać z lodami.