Jagodowa pannacotta
Przepis Sary La Fountain. 4-6 porcji.

Składniki
- pannacotta
- 500 ml śmietany
- 250 ml cukru
- 1 laska wanilii
- 2 płatki żelatyny
Składniki
- warstwa jagodowa
- 400 ml mrożonych borówek
- 100 ml cukru
- 100 ml wody
- 2 płatki żelatyny
Składniki
do dekoracji
- jadalne kwiaty
- borówki
- owoce boysenberry
Przygotowanie:
Namocz płatki żelatyny w zimnej wodzie. Przetnij laskę wanilii wzdłuż i wyskrob nasionka do rondelka. Rozciętą laskę wanilii też dodaj do rondelka. Wlej śmietanę, dodaj cukier i zagotuj.
Odciśnij żelatynę i dodaj do śmietany. Kiedy żelatyna się rozpuści, zamieszaj. Napełnij salaterki do połowy i wstaw do lodówki na ok. 4 godziny.
Namocz żelatynę w zimnej wodzie, dodaj borówki, cukier i wodę. Zmiksuj blenderem. Postaw na piecu i ogrzewaj, aż cukier się rozpuści, a owoce zagrzeją. Kiedy żelatyna się rozpuści, ostudź i wlej na pannacottę. Wstaw na krótko do zamrażalnika.
Dekoruj owocami i jadalnymi kwiatami.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.