Jagodowe delicje
Ciasto: mąkę z solą przesiej przez sitko. Dodaj olej lub masło, wymieszaj.
Składniki na 4-5 porcji:
Ciasto:
- 60 dag mąki pszennej, np. na pierogi
- 300 ml bardzo gorącej wody
- 3 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- 50-60 dag jagód
- 10 dag serka waniliowego
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
- gęsta kwaśna śmietana
- cukier
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: mąkę z solą przesiej przez sitko. Dodaj olej lub masło, wymieszaj. Ciągle mieszając (możesz to robić mikserem), dolewaj powoli wrzącą wodę. Gdy temperatura ciasta zmniejszy się, wyrób je rękami. Powinno być elastyczne i nie może kleić się do rąk. Odłóż pod przykryciem na 30 minut.
2. Jagody przebierz. Opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Serek wymieszaj z żółtkiem i cukrem pudrem. Delikatnie połącz z jagodami.
3. Ciasto rozwałkuj na płat o grubości 2-3 mm. Wykrój z niego kółka. Na środek każdego nałóż po łyżeczce nadzienia i sklej po bokach, tworząc ozdobną falbankę. Gotuj ok. 5 minut w dużej ilości osolonego wrzątku. Podawaj ze śmietaną i cukrem.
Czas przygotowania: ok. 60 minut