Jajecznica po francusku - jak ją przyrządzić?
Jajecznica to banalne, ale i smaczne danie, chętnie jadane przez Polaków na śniadanie. Tradycyjny przepis nie wymaga zbyt dużych umiejętności kulinarnych - poradzi sobie z nim nawet dziecko. Ale czy słyszeliście o jajecznicy po francusku? Zapewniamy, że gdy ją spróbujecie, będzie ona regularnie królowała na talerzach całej rodziny.
Każdy z nas je jajecznicę na swój sposób. Jedni lubią mocno ściętą, inni - słabo. Na maśle bądź oleju, z warzywami, szczypiorkiem lub jedynie z solą i pieprzem. My proponujemy przyrządzenie trochę innej formy - jajecznicy po francusku. Jest wyjątkowo smaczna, delikatna i rozpływa się w ustach.
Spis treści:
Czym różni się jajecznica po francusku od innych jajecznic?
Zobacz również:
- Na andrzejki piekę proste, sprawdzone ciasto. Goście zawsze proszą o dokładkę
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
Zobacz także: Bije ja głowę zwykłą jajecznicę. Ugotuj, zamiast smażyć
Jajecznica po francusku - przepis
Jak zrobić jajecznicę po francusku?
Sposób przygotowania jajecznicy po francusku
- Na patelni najpierw roztop masło. Wbij jajka do miseczki (by mieć pewność, że nie trafiło się zepsute), a następnie wylej na patelnię i wymieszaj trzepaczką, do czasu aż żółtko połączy się z białkiem.
- Zmniejsz moc palnika do bardzo małej i smaż około 10 minut, cały czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Po kolejnych 5 minutach (tuż przed zakończeniem smażenia) dodaj mleko lub śmietankę.
- Wsyp też zieleninę, jeśli lubisz. Kremową jajecznicę po francusku podawaj ze świeżym pieczywem.
Zobacz też: Jajecznica po tajsku. Jak ją przygotować?
Co zrobić, żeby jajecznica po francusku była wyjątkowo kremowa?
Jeśli jajka będą się ścinać zbyt szybko, odstaw patelnię z kuchenki na chwilę, ale nie przerywaj mieszania. Gdy masa jajeczna nieco się ostudzi, kontynuuj smażenie. Dla tych, którzy wolą wersję mniej kaloryczną, proponujemy przygotować jajecznicę po francusku bez tłuszczu, z dodatkiem odrobiny wody. Będzie równie smaczna!
Czytaj również: Pyszna jajecznica po turecku