Jajecznica po francusku - jak ją przyrządzić?

Jajecznica to banalne, ale i smaczne danie, chętnie jadane przez Polaków na śniadanie. Tradycyjny przepis nie wymaga zbyt dużych umiejętności kulinarnych - poradzi sobie z nim nawet dziecko. Ale czy słyszeliście o jajecznicy po francusku? Zapewniamy, że gdy ją spróbujecie, będzie ona regularnie królowała na talerzach całej rodziny.

Polacy uwielbiają jajecznicę. To danie dziecinnie proste, a jakże smaczne
Polacy uwielbiają jajecznicę. To danie dziecinnie proste, a jakże smaczne123RF/PICSEL

Każdy z nas je jajecznicę na swój sposób. Jedni lubią mocno ściętą, inni - słabo. Na maśle bądź oleju, z warzywami, szczypiorkiem lub jedynie z solą i pieprzem. My proponujemy przyrządzenie trochę innej formy - jajecznicy po francusku. Jest wyjątkowo smaczna, delikatna i rozpływa się w ustach.

Czym różni się jajecznica po francusku od innych jajecznic?

Jajecznicę po francusku należy smażyć wolno, na małej mocy palnika, ciągle mieszając
Jajecznicę po francusku należy smażyć wolno, na małej mocy palnika, ciągle mieszając123RF/PICSEL

Jajecznica po francusku - przepis

Jak zrobić jajecznicę po francusku?

Sposób przygotowania jajecznicy po francusku

  • Na patelni najpierw roztop masło. Wbij jajka do miseczki (by mieć pewność, że nie trafiło się zepsute), a następnie wylej na patelnię i  wymieszaj trzepaczką, do czasu aż żółtko połączy się z białkiem.
  • Zmniejsz moc palnika do bardzo małej i smaż około 10 minut, cały czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Po kolejnych 5 minutach (tuż przed zakończeniem smażenia) dodaj mleko lub śmietankę.
  • Wsyp też zieleninę, jeśli lubisz. Kremową jajecznicę po francusku podawaj ze świeżym pieczywem. 
Przepis na jajka po szkockuInteria Kulinaria
Jajecznica po francusku najlepiej smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa
Jajecznica po francusku najlepiej smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa123RF/PICSEL

Co zrobić, żeby jajecznica po francusku była wyjątkowo kremowa?

Jeśli jajka będą się ścinać zbyt szybko, odstaw patelnię z kuchenki na chwilę, ale nie przerywaj mieszania. Gdy masa jajeczna nieco się ostudzi, kontynuuj smażenie. Dla tych, którzy wolą wersję mniej kaloryczną, proponujemy przygotować jajecznicę po francusku bez tłuszczu, z dodatkiem odrobiny wody. Będzie równie smaczna!

Czytaj również: Pyszna jajecznica po turecku

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas