Reklama

Reklama

Jajecznica po francusku - jak ją przyrządzić?

Jajecznica to banalne, ale i smaczne danie, chętnie jadane przez Polaków na śniadanie. Tradycyjny przepis nie wymaga zbyt dużych umiejętności kulinarnych - poradzi sobie z nim nawet dziecko. Ale czy słyszeliście o jajecznicy po francusku? Zapewniamy, że gdy ją spróbujecie, będzie ona regularnie królowała na talerzach całej rodziny.

Każdy z nas je jajecznicę na swój sposób. Jedni lubią mocno ściętą, inni - słabo. Na maśle bądź oleju, z warzywami, szczypiorkiem lub jedynie z solą i pieprzem. My proponujemy przyrządzenie trochę innej formy - jajecznicy po francusku. Jest wyjątkowo smaczna, delikatna i rozpływa się w ustach.

Czym różni się jajecznica po francusku od innych jajecznic?

Jajecznica po francusku nazywana jest potocznie mercedesem wśród jajecznic. Konsystencja jest niezwykle kremowa i aksamitna. Uważa się, że efekt ten uzyskuje się poprzez powolne gotowania z dodatkiem dużej ilości śmietanki i masła. Dla osób preferujących takie potrawy bez dodatku tłuszczu również wychodzi pyszna. 

Zobacz także: Bije ja głowę zwykłą jajecznicę. Ugotuj, zamiast smażyć

Jajecznica po francusku - przepis

Składniki dla: 2 porcji

Składniki

  • 4 jaja zerówki
  • 3 łyżeczki masła
  • 4 łyżki mleka lub płynnej śmietanki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • posiekany szczypiorek lub natka pietruszki (opcjonalnie)

Jak zrobić jajecznicę po francusku?

Sposób przygotowania jajecznicy po francusku

Reklama

  • Na patelni najpierw roztop masło. Wbij jajka do miseczki (by mieć pewność, że nie trafiło się zepsute), a następnie wylej na patelnię i  wymieszaj trzepaczką, do czasu aż żółtko połączy się z białkiem.
  • Zmniejsz moc palnika do bardzo małej i smaż około 10 minut, cały czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Po kolejnych 5 minutach (tuż przed zakończeniem smażenia) dodaj mleko lub śmietankę.
  • Wsyp też zieleninę, jeśli lubisz. Kremową jajecznicę po francusku podawaj ze świeżym pieczywem. 

Zobacz też: Jajecznica po tajsku. Jak ją przygotować?

Co zrobić, żeby jajecznica po francusku była wyjątkowo kremowa?

Jeśli jajka będą się ścinać zbyt szybko, odstaw patelnię z kuchenki na chwilę, ale nie przerywaj mieszania. Gdy masa jajeczna nieco się ostudzi, kontynuuj smażenie. Dla tych, którzy wolą wersję mniej kaloryczną, proponujemy przygotować jajecznicę po francusku bez tłuszczu, z dodatkiem odrobiny wody. Będzie równie smaczna!

Czytaj również: Pyszna jajecznica po turecku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jajecznica | jaja

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama