Jajecznica w menu malucha

Rodzice często zadają pytanie, czy ich pociecha może zjeść jajecznicę? Jeśli nie jest uczulona na jajka, może spróbować delikatnej jajecznicy gotowanej na parze już po skończeniu 7. miesiąca.

Jajecznicę zrób na parze
Jajecznicę zrób na parze 123RF/PICSEL

Dawniej niemowlętom podawano pół żółtka. Ugotowane na twardo należało dodać do zupki malucha najwcześniej po 7. miesiącu życia. Całe jajko natomiast podawano po 10. miesiącu. Ta zasada nie miała żadnego zdrowotnego uzasadnienia.

Dziś dietetycy i lekarze zachęcają, by delikatną jajecznicę, pastę jajeczną czy zupę z dodatkiem ugotowanego i rozdrobnionego jajka podawać niemowlęciu w tym samym czasie, kiedy do jego jadłospisu dochodzi mięso.

Zgodnie z najnowszymi zaleceniami, kilkumiesięczny malec może jeść ugotowane jajko 3-4 razy w tygodniu. Nie wolno tylko podawać dziecku pod żadnym pozorem jajka surowego. 

Jak ugotować jajka?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas