Jajka faszerowane
Jajka faszerowane pieczarkami (a więc w bardzo w klasycznym wariancie) to prosta, smaczna i wartościowa przekąska, którą można wyczarować dosłownie w kilka chwil.
1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy. Kroimy na pół, wyjmujemy żółtka. Wyjęte żółtka rozgniatamy w miseczce widelcem.
2. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na dużych oczkach tarki (można też je bardzo drobno pokroić, ale tarka przyspieszy pracę), cebulkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy rozdrobnioną cebulkę i pieczarki, smażymy, aż cebulka się zrumieni, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, zdejmujemy z ognia.
4. Zawartość patelni umieszczamy w miseczce z rozgniecionymi żółtkami, mieszamy całość bardzo starannie. Powstałym farszem faszerujemy połówki białek. Dekorujemy majonezem i opcjonalnie, innymi dodatkami.