Jajka faszerowane na wigilię. Dwa proste przepisy, które zapamiętasz
Choć jajka faszerowane kojarzą się nam głównie ze Świętami Wielkanocnymi, to z powodzeniem serwować je możemy także na Boże Narodzenie. Pyszne, łatwe w przygotowaniu i efektowne staną się jedną z ulubionych świątecznych przystawek naszych gości. Oto dwa proste przepisy, które warto wypróbować w te święta.
Tradycyjne jajka faszerowane to po prostu ugotowane na twardo jajka, które dokładnie wydrążamy, a następnie mieszamy z różnymi składnikami takimi jak majonez, musztarda, szczypiorek, awokado czy koperek. Farsz wkładamy następnie w białka i pyszna przekąska gotowa. Skorzystajcie z naszych sprawdzonych przepisów!
Jajka faszerowane papryką
Składniki:
- 5 ugotowanych na twardo jajek,
- 4 połówki czerwonej papryki konserwowej,
- pół pęczka drobnego szczypiorku,
- 1 łyżeczka majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Obierz jajka i zetnij ich górną część, wyjmij z nich żółtka i przełóż je do miski. Trzy połówki papryki konserwowej zmiksuj na gładką masę. Posiekaj drobno szczypiorek i dodaj go razem z papryką i majonezem do żółtek.
2. Pozostałą połówkę papryki pokrój w drobną kostkę - część połącz z masą, a część pozostaw do udekorowania jaj. Napełnij jajka masą i ozdób je według uznania.
Zobacz również:
Faszerowane jajka wigilijne
Składniki:
- 4 jaja ugotowane na twardo,
- 150 g łososia wędzonego w płatach,
- 5 łyżek majonezu,
- pół pęczka szczypiorku,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Wędzonego łososia pokrój na małe kawałki. Jajka obierz ze skorupki i przetnij wzdłuż na połówki.
2. Wyjmij z jajek żółtka i zetrzyj je na jednolitą masę. Dodaj do niej posiekany szczypiorek i przypraw do smaku solą i pieprzem.
3. Przygotowaną pastę przełóż do białek. Całość udekoruj majonezem i większymi kawałkami łososia.