Jajka faszerowane na wigilię. Dwa proste przepisy, które zapamiętasz

Choć jajka faszerowane kojarzą się nam głównie ze Świętami Wielkanocnymi, to z powodzeniem serwować je możemy także na Boże Narodzenie. Pyszne, łatwe w przygotowaniu i efektowne staną się jedną z ulubionych świątecznych przystawek naszych gości. Oto dwa proste przepisy, które warto wypróbować w te święta.

Wigilijne jajka faszerowane
Wigilijne jajka faszerowane 123RF/PICSEL

Tradycyjne jajka faszerowane to po prostu ugotowane na twardo jajka, które dokładnie wydrążamy, a następnie mieszamy z różnymi składnikami takimi jak majonez, musztarda, szczypiorek, awokado czy koperek. Farsz wkładamy następnie w białka i pyszna przekąska gotowa. Skorzystajcie z naszych sprawdzonych przepisów!

Jajka faszerowane papryką

Składniki: 

  • 5 ugotowanych na twardo jajek,
  • 4 połówki czerwonej papryki konserwowej,
  • pół pęczka drobnego szczypiorku,
  • 1 łyżeczka majonezu,
  • sól i pieprz do smaku. 

Przygotowanie: 

1. Obierz jajka i zetnij ich górną część, wyjmij z nich żółtka i przełóż je do miski. Trzy połówki papryki konserwowej zmiksuj na gładką masę. Posiekaj drobno szczypiorek i dodaj go razem z papryką i majonezem do żółtek. 

2. Pozostałą połówkę papryki pokrój w drobną kostkę - część połącz z masą, a  część pozostaw do udekorowania jaj. Napełnij jajka masą i ozdób je według uznania.

Jajka faszerowane to smaczna i szybka przekąska, którą można przygotować na wiele sposobów
Jajka faszerowane to smaczna i szybka przekąska, którą można przygotować na wiele sposobów123RF/PICSEL

Faszerowane jajka wigilijne

Składniki: 

  • 4 jaja ugotowane na twardo,
  • 150 g łososia wędzonego w płatach,
  • 5 łyżek majonezu,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • sól, pieprz do smaku. 

Przygotowanie: 

1. Wędzonego łososia pokrój na małe kawałki. Jajka obierz ze skorupki i przetnij wzdłuż na połówki.

2. Wyjmij z jajek żółtka i zetrzyj je na jednolitą masę. Dodaj do niej posiekany szczypiorek i przypraw do smaku solą i pieprzem.

3. Przygotowaną pastę przełóż do białek. Całość udekoruj majonezem i większymi kawałkami łososia.

Świąteczny savoir vivre, czyli jak zachować się podczas rodzinnych spotkańINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas