Bez tego ciasta nie ma świąt. Czytelnicy wybrali najlepszy słodki wypiek

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Według naszych Czytelników, jedno z ciast świątecznych jest obowiązkowe na świątecznym stole
Według naszych Czytelników, jedno z ciast świątecznych jest obowiązkowe na świątecznym stoleCanvaProINTERIA.PL

Najlepsze ciasto na Boże Narodzenie

Wyniki ankiety
Wyniki ankietyInteria plINTERIA.PL

Przepis na tradycyjny makowiec - nigdy nie zawodzi

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 50 g masła
  • 850 g gotowej masy makowej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 białka
  • lukier: sok z 1/2 cytryny + ok. 1 szklanka cukru pudru
  • 5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • opcjonalnie: po 50 g orzechów i suszonej żurawiny lub rodzynek
Makowiec tradycyjny
Makowiec tradycyjnyCanvaProINTERIA.PL
  • Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Stopniowo wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając do środka kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
  • Dodać żółtka oraz roztopione masło i zacząć powoli wyrabiać składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 - 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, umieścić ją w misce i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Masę makową wymieszać z bułką tartą oraz z posiekanymi orzechami oraz żurawiną - jeśli ich używamy.
  • Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, delikatnie wymieszać z masą makową.
  • Ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę powyrabiać, podzielić na 2 części. Rozwałkować jedną część ciasta na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 35 cm, wyłożyć połowę masy makowej zachowując ok. 1,5 cm wolnego brzegu.
  • Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi. Podociskać ciasto dłońmi (aby nadzienie równomiernie się rozłożyło i ciasto do niego przywarło).
  • Położyć na natłuszczonym papierze do pieczenia. Zawinąć struclę w papier zostawiając w środku ok. 2 cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. Powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta.
  • Obydwa makowce (wraz z papierem) położyć łączeniem do dołu na dużej blaszce do pieczenia i odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia.
  • Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po przestudzeniu polać lukrem: gorący sok z cytryny wymieszać ze skórką pomarańczową oraz ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem.

Szybki i prosty makowiec z dodatkiem jabłek

Makowiec jest obowiązkowym wypiekiem podczas świąt
Makowiec jest obowiązkowym wypiekiem podczas świątCanvaProINTERIA.PL
  • 1 szklanka maku mielonego (suchego)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 240 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jabłko
  • 100 g ciasteczek maślanych petit beurre
  • 40 g masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Makowiec w innej odsłonie
Makowiec w innej odsłonieCanvaProINTERIA.PL
  • Suchy mak wsypać do niedużego garnka i zalać 1 szklanką gorącego mleka. Wymieszać i zostawić do ostudzenia.
  • W międzyczasie przygotować spód: ciasteczka zmielić z masłem i wyłożyć na dno blaszki (ok. 20 x 24 cm).
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Do miski włożyć cały namoczony mak z resztą mleka, dodać jajka i olej roślinny. Wymieszać łyżką do połączenia się składników.
  • Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dokładnie wymieszać.
  • Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach, wymieszać z cynamonem.
  • Do miski z mąką dodać masę makową i delikatnie oraz powoli wymieszać łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników (nie mieszać za długo!). W połowie łączenia składników dodać jeszcze starte jabłko.
  • Ciasto wyłożyć na spód, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i polać lukrem: podgrzać sok z cytryny, następnie wymieszać z cukrem pudrem.
„Ewa gotuje”: Makowiec z kratkąPolsat