Smaczne i zdrowe sałatki z jajkami. Cztery sprawdzone przepisy

Wielobarwne, smaczne, sycące i zdrowe. Sałatki z jajkami sprawdzą się zarówno na co dzień jak i na specjalne okazje. Znalazłyśmy dla was cztery przetestowane przepisy, które zawsze się udają. Smacznego!

Sałatki na bazie jajek są pyszne, sycące i zdrowe
Sałatki na bazie jajek są pyszne, sycące i zdrowe 123RF/PICSEL

Jajka to jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie, a część dietetyków uważa nawet, że nie mają sobie równych i powinny stanowić podstawę diety każdego dorosłego człowieka. Przeciętne jajko to doskonałe źródło:

  • witamin A, E, D i K,
  • witamin z grupy B,
  • kwasu pantotenowego,
  • choliny,
  • fosforu,
  • potasu,
  • wapnia,
  • żelaza,
  • cynku,
  • magnezu,
  • selenu,
  • jodu. 

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała białko jajka za wzorcowe - wykorzystuje się je więc do pomiaru zawartości aminokwasów w innych produktach. Żółtko zawiera natomiast luteinę, która poprawia widzenie, chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Obniża ona również ryzyko wystąpienia raka jelita grubego oraz chorób serca.

Jajka mają jeszcze jedną zaletę - są niskokaloryczne, sprzyjają odchudzaniu i pomagają utrzymać stałą wagę, a przy tym szczupłą sylwetkę. Jedno jajo o masie około 60 g ma tylko 81 kcal.

Przyjęło się sądzić, że najzdrowsze są jajka ugotowane "na miękko", ale z powodzeniem można je również spożywać "na twardo" jako podstawę pysznych, sycących i zdrowych sałatek. Wybrałyśmy dla was cztery sprawdzone przepisy, które zawsze się udają.

Sałatka jajeczno - miodowa

Składniki:

  • duży por,
  • siedem jajek,
  • puszka kukurydzy.

Sos:

  • dwie łyżki majonezu,
  • dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • dwie łyżeczki musztardy miodowej,
  • dwie łyżeczki chrzanu,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, a z pora odetnij korzeń i jego zieloną część. Białą część pora opłucz pod wodą i przekrój wzdłuż na pół. Pokrój go następnie na cienkie paseczki. 
  2. Pokrojonego pora przełóż na gęste sito i przelej wrzątkiem. Odcedź. 
  3. Obierz jajka ze skorupki, pięć z nich pokrój w drobną kostkę, a dwa pokrój w ósemki. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  4. Składniki sosu połącz w jednej misce. Por wymieszaj z kukurydzą i jajkami pokrojonymi w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki i polej sosem. 

Sałatka z jajek i ogórków

Pyszną sałatę z jajkiem zrobisz z kilku składników.
Pyszną sałatę z jajkiem zrobisz z kilku składników.123RF/PICSEL

Składniki:

  • sześć jajek,
  • cebula,
  • pięć ogórków konserwowych,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól i pieprz,
  • majonez. 

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. 
  2. Jajka, cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek posiekaj. Wszystko dokładnie wymieszaj. 
  3. Dodaj majonez, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z jajek i sera żółtego

Składniki:

  • pięć jajek,
  • trzy ogórki korniszony,
  • cebula,
  • 150 g żółtego sera w kostce,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majonez,
  • jogurt,
  • musztarda. 

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. 
  2. Jajka, cebulę, ogórki i żółty ser pokrój w kostkę, a szczypiorek posiekaj.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj sól, pieprz, majonez, musztardę i jogurt.

Sałatka z jajkami i czerwoną fasolą

Składniki:

  • osiem jajek,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • słoik majonezu,
  • cały pikantny ketchup (450 g),
  • ser żółty(250g),
  • rzodkiewka,
  • pietruszka zielona,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz. 

Przygotowanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo i przekrój je na połówki. Ułóż je w dużym naczyniu żaroodpornym do góry żółtkami i posyp je przyprawami.
  2. Pokryj jaja majonezem, a na wierzch wyłóż kukurydzę. Przykryj wszystko ketchupem, a na wierzchu rozłóż równomiernie fasolę.
  3. Posyp sałatkę startym serem, posiekanym szczypiorkiem i pietruszką, a na końcu pokrojoną w kosteczkę rzodkiewką.

Smacznego!

„Ewa gotuje”: Jajka po tureckuPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas