Smaczne i zdrowe sałatki z jajkami. Cztery sprawdzone przepisy
Wielobarwne, smaczne, sycące i zdrowe. Sałatki z jajkami sprawdzą się zarówno na co dzień jak i na specjalne okazje. Znalazłyśmy dla was cztery przetestowane przepisy, które zawsze się udają. Smacznego!
Jajka to jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie, a część dietetyków uważa nawet, że nie mają sobie równych i powinny stanowić podstawę diety każdego dorosłego człowieka. Przeciętne jajko to doskonałe źródło:
- witamin A, E, D i K,
- witamin z grupy B,
- kwasu pantotenowego,
- choliny,
- fosforu,
- potasu,
- wapnia,
- żelaza,
- cynku,
- magnezu,
- selenu,
- jodu.
Zobacz również:
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała białko jajka za wzorcowe - wykorzystuje się je więc do pomiaru zawartości aminokwasów w innych produktach. Żółtko zawiera natomiast luteinę, która poprawia widzenie, chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Obniża ona również ryzyko wystąpienia raka jelita grubego oraz chorób serca.
Jajka mają jeszcze jedną zaletę - są niskokaloryczne, sprzyjają odchudzaniu i pomagają utrzymać stałą wagę, a przy tym szczupłą sylwetkę. Jedno jajo o masie około 60 g ma tylko 81 kcal.
Przyjęło się sądzić, że najzdrowsze są jajka ugotowane "na miękko", ale z powodzeniem można je również spożywać "na twardo" jako podstawę pysznych, sycących i zdrowych sałatek. Wybrałyśmy dla was cztery sprawdzone przepisy, które zawsze się udają.
Czytaj również: Popularny mit obalony. Jajko w tej formie jest najzdrowsze
Sałatka jajeczno - miodowa
Składniki:
- duży por,
- siedem jajek,
- puszka kukurydzy.
Sos:
- dwie łyżki majonezu,
- dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- dwie łyżeczki musztardy miodowej,
- dwie łyżeczki chrzanu,
- sól.
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo, a z pora odetnij korzeń i jego zieloną część. Białą część pora opłucz pod wodą i przekrój wzdłuż na pół. Pokrój go następnie na cienkie paseczki.
- Pokrojonego pora przełóż na gęste sito i przelej wrzątkiem. Odcedź.
- Obierz jajka ze skorupki, pięć z nich pokrój w drobną kostkę, a dwa pokrój w ósemki. Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Składniki sosu połącz w jednej misce. Por wymieszaj z kukurydzą i jajkami pokrojonymi w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki i polej sosem.
Sałatka z jajek i ogórków
Składniki:
- sześć jajek,
- cebula,
- pięć ogórków konserwowych,
- pęczek szczypiorku,
- sól i pieprz,
- majonez.
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz.
- Jajka, cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek posiekaj. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Dodaj majonez, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zobacz również:
Sałatka z jajek i sera żółtego
Składniki:
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz.
- Jajka, cebulę, ogórki i żółty ser pokrój w kostkę, a szczypiorek posiekaj.
- Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj sól, pieprz, majonez, musztardę i jogurt.
Sałatka z jajkami i czerwoną fasolą
Składniki:
- osiem jajek,
- puszka kukurydzy,
- puszka czerwonej fasoli,
- słoik majonezu,
- cały pikantny ketchup (450 g),
- ser żółty(250g),
- rzodkiewka,
- pietruszka zielona,
- szczypiorek,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Ugotuj jajka na twardo i przekrój je na połówki. Ułóż je w dużym naczyniu żaroodpornym do góry żółtkami i posyp je przyprawami.
- Pokryj jaja majonezem, a na wierzch wyłóż kukurydzę. Przykryj wszystko ketchupem, a na wierzchu rozłóż równomiernie fasolę.
- Posyp sałatkę startym serem, posiekanym szczypiorkiem i pietruszką, a na końcu pokrojoną w kosteczkę rzodkiewką.
Smacznego!
Zobacz również: Dodaj szczyptę do jajecznicy. Rozprawi się z oponką na brzuchu