Jajka otoczone mięsem
Bardzo efektowny przysmak, który bez wątpienia zaskoczy domowników. Jajka otulone mięsem mogą być serwowane na drugie danie, zamiast tradycyjnych kotletów mielonych.

Składniki
- 10 jajek
- 500 g mięsa mielonego, np. łopatki
- bułka tarta i mąka pszenna
- sól, pieprz
- przyprawa do mięsa mielonego (opcjonalnie)
- majeranek
- papryka ostra
- olej do smażenia
1. Osiem jajek gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, odstawiamy.2. Cebulę obieramy, oczyszczamy, kroimy bardzo drobno, umieszczamy w miseczce, dodajemy doprawione przyprawą mięso mielone, trzy łyżki bułki tartej oraz wbijamy do całości surowe jajko. Przyprawiamy lekko solą, dodajemy pieprz, paprykę ostrą i majeranek, mieszamy starannie, by połączyć składniki.3. Pozostałe surowe jajko wbijamy do osobnej, małej miseczki, rozkłócamy. 4. Ugotowane jajka oblepiamy masą z mięsa, zanurzamy w surowym jajku, panierujemy w mące i bułce tartej.5. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy jajka w mięsie z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem można pokroić kotleciki, by wyglądały efektowniej.