Reklama

Reklama

Jajka otoczone mięsem

Bardzo efektowny przysmak, który bez wątpienia zaskoczy domowników. Jajka otulone mięsem mogą być serwowane na drugie danie, zamiast tradycyjnych kotletów mielonych.

Składniki

  • 10 jajek
  • 500 g mięsa mielonego, np. łopatki
  • bułka tarta i mąka pszenna
  • sól, pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego (opcjonalnie)
  • majeranek
  • papryka ostra
  • olej do smażenia

1. Osiem jajek gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, odstawiamy.

2. Cebulę obieramy, oczyszczamy, kroimy bardzo drobno, umieszczamy w miseczce, dodajemy doprawione przyprawą mięso mielone, trzy łyżki bułki tartej oraz wbijamy do całości surowe jajko. Przyprawiamy lekko solą, dodajemy pieprz, paprykę ostrą i majeranek, mieszamy starannie, by połączyć składniki.

3. Pozostałe surowe jajko wbijamy do osobnej, małej miseczki, rozkłócamy. 

4. Ugotowane jajka oblepiamy masą z mięsa, zanurzamy w surowym jajku, panierujemy w mące i bułce tartej.

5. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy jajka w mięsie z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem można pokroić kotleciki, by wyglądały efektowniej. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje