Jajka w gniazdkach
Udekorują świąteczny stół.
- 4 średniej wielkości pomidory,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 4 łyżki majonezu,
- szczypiorek
- 3 rzodkiewki,
- 8 plasterków kiełbasy,
- 4 plasterki ogórka kiszonego,
- rzeżucha
Przygotowanie:
Jajka obrać ze skorupek.. Pomidorom ściąć czapeczki, wydrążyć miąższ ustawić do góry dnem, aby dobrze wyciekł sok. Następnie do każdego pomidorów włożyć po łyżce majonezu. Każde jajko z cieńszej strony naciąć trzykrotnie. W jedno nacięcie włożyć po 2 plasterki kiełbasy, w drugie plasterki rzodkiewki i wąsy szczypiorku, a w trzecie plastry ogórka kiszonego. Jajka umieścić w pomidorowych gniazdkach. Brzegi pomidorków posypać rzeżuchą. Pomidory ustawić na półmisku przybranym rukolą.