Jajka zapiekane w pomidorach (shakshuka)
Danie gotowe w 20 minut!
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C.
2. Z papryki usuń gniazda nasienne, pokrój ją w drobną kostkę. Obierz i drobno posiekaj szalotkę.
3. Rozgrzej oliwę na patelni lub w żeliwnej brytfance (wybierz naczynie, które potem będziesz mogła wstawić do piekarnika). Najpierw wrzuć rozgniecione nasiona kopru włoskiego (5 sekund), następnie paprykę i szalotkę. Zredukuj ogień i smaż, mieszając, aż warzywa zmiękną (5 minut). Dodaj sos pomidorowy. Wymieszaj i zagotuj.
4. Zdejmij patelnię z ognia. Zrób w gorą- cym sosie wgłębienia i wbijaj po kolei jajka, tak aby żółtka nie rozlały się. Postaw z powrotem patelnię na ogniu. Gdy sos ponownie zagotuje się, przełóż patelnię do gorącego piekarnika. Piecz, aż białka delikatnie się zetną, a żółtka pozostaną płynne (7-8 minut).
5. Wyjmij shakshukę z piekarnika, posyp rozgniecioną fetą i kolendrą. Podawaj od razu, ze świeżą bagietką.