Jajka zapiekane w pomidorach (shakshuka)
Danie gotowe w 20 minut!

Składniki
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego (kuminu), rozgniecionych
- czerwona papryka
- szalotka
- ząbek czosnku, rozgnieciony
- szklanka sosu pomidorowego z puszki
- (lub sosu ze świeżych pomidorów, przygotowanego wcześniej)
- 4 jajka
- do podania: 2 plasterki sera typu feta, świeża kolendra, bagietka
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. 2. Z papryki usuń gniazda nasienne, pokrój ją w drobną kostkę. Obierz i drobno posiekaj szalotkę. 3. Rozgrzej oliwę na patelni lub w żeliwnej brytfance (wybierz naczynie, które potem będziesz mogła wstawić do piekarnika). Najpierw wrzuć rozgniecione nasiona kopru włoskiego (5 sekund), następnie paprykę i szalotkę. Zredukuj ogień i smaż, mieszając, aż warzywa zmiękną (5 minut). Dodaj sos pomidorowy. Wymieszaj i zagotuj. 4. Zdejmij patelnię z ognia. Zrób w gorą- cym sosie wgłębienia i wbijaj po kolei jajka, tak aby żółtka nie rozlały się. Postaw z powrotem patelnię na ogniu. Gdy sos ponownie zagotuje się, przełóż patelnię do gorącego piekarnika. Piecz, aż białka delikatnie się zetną, a żółtka pozostaną płynne (7-8 minut). 5. Wyjmij shakshukę z piekarnika, posyp rozgniecioną fetą i kolendrą. Podawaj od razu, ze świeżą bagietką.