Reklama

Jajka zapiekane w pomidorach (shakshuka)

Danie gotowe w 20 minut!

Czas przyrządzenia: 20 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego (kuminu), rozgniecionych
  • czerwona papryka
  • szalotka
  • ząbek czosnku, rozgnieciony
  • szklanka sosu pomidorowego z puszki
  • (lub sosu ze świeżych pomidorów, przygotowanego wcześniej)
  • 4 jajka
  • do podania: 2 plasterki sera typu feta, świeża kolendra, bagietka

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. 

2. Z papryki usuń gniazda nasienne, pokrój ją w drobną kostkę. Obierz i drobno posiekaj szalotkę. 

3. Rozgrzej oliwę na patelni lub w żeliwnej brytfance (wybierz naczynie, które potem będziesz mogła wstawić do piekarnika). Najpierw wrzuć rozgniecione nasiona kopru włoskiego (5 sekund), następnie paprykę i szalotkę. Zredukuj ogień i smaż, mieszając, aż warzywa zmiękną (5 minut). Dodaj sos pomidorowy. Wymieszaj i zagotuj. 

4. Zdejmij patelnię z ognia. Zrób w gorą- cym sosie wgłębienia i wbijaj po kolei jajka, tak aby żółtka nie rozlały się. Postaw z powrotem patelnię na ogniu. Gdy sos ponownie zagotuje się, przełóż patelnię do gorącego piekarnika. Piecz, aż białka delikatnie się zetną, a żółtka pozostaną płynne (7-8 minut). 

5. Wyjmij shakshukę z piekarnika, posyp rozgniecioną fetą i kolendrą. Podawaj od razu, ze świeżą bagietką.  

Reklama
Olivia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy