Jajko w koszulce na kanapce
Przypomina nieco kulkę mozzarelli, bardzo efektownie prezentuje się zarówno solo, jak i jako dodatek do innych potraw. Jajko w koszulce to jajko gotowane bez skorupki - przygotowanie go nie jest trudne, ale wymaga odrobiny wprawy oraz pewnej ręki.
1. Jajko obieramy i wbijamy do miseczki, nie rozkłócamy go ani nie mieszamy.
2. W ganku zagotowujemy wodę z dwiema łyżkami octu i szczyptą soli. Gdy zacznie się mocno gotować, zmniejszamy ogień, mieszamy wodę drewnianą łyżką tworząc na środku wir. Ostrożnie wlewamy doń jajko, cały czas mieszając. Gdy jajko znajdzie się w wirze zaprzestajemy mieszania. Gotujemy niecałe 3 minuty.
3. Gdy jajko zacznie przypominać kulkę mozzarelli ostrożnie wyciągamy je z wody łyżką (najlepiej taką z dziurkami, jajka nie trzeba będzie wówczas osączać z nadmiaru wody). Na przekrojonych połówkach bułki układamy np. sałatę, plastry pomidorów, kawałki awokado, a na wierzchu jajko posypane ulubionymi przyprawami.