Jak i dlaczego jeść pestki awokado?
Wszyscy znamy niesamowite właściwości oraz znakomity smak awokado, ale co jeśli wyrzucamy najlepszą część tego owocu? Pestki awokado zawierają mnóstwo składników korzystnych dla zdrowia. Mają więcej przeciwutleniaczy niż większość warzyw i owoców – tak naprawdę 70% wszystkich przeciwutleniaczy, jakie możemy znaleźć w awokado jest w jego pestce. Zawiera ona również tyle polifenoli, co zielona herbata, a także dużą ilość dobrze rozpuszczalnego błonnika.
Pestki awokado obniżają cholesterol i pomagają zwalczać choroby, zapobiegają chorobom układu krążenia oraz udarom.
Świetnie sprawdzają się w przypadku stanów zapalnych układu pokarmowego oraz biegunki; zawierają dużą ilość związków fenolowych, które pomagają przeciwdziałać pojawianiu się wrzodów żołądka.
Zapobiegają chorobom bakteryjnym i wirusowym, pobudzają układ odpornościowy i chronią przed chorobami wyniszczającymi organizm.
Olej z pestek awokado zwiększa ilość kolagenu w skórze, dzięki czemu wygląda ona młodo i nie posiada zmarszczek, a włosy mają zdrowy blask. Olej pozwoli ci się pozbyć problemu suchego naskórka.
Oto 3 pomysły wykorzystania pestek awokado
1.Zmiel pestkę z awokado w blenderze o dużej mocy, aż uzyskasz drobny proszek. Dodaj go do przyrządzanych przez siebie koktajli. Możesz również posypać nim sałatkę albo dodać do sosu.
2. Pokrój pestki awokado na cienkie plastry, dodaj zdrowej oliwy i upiecz je w piekarniku. Gotowe, będą miały orzechowy, cierpki smak.
3. Możesz również umyć pestkę awokado ciepłą wodą i pozostawić do wyschnięcia na 3-5 dni. Następnie pokrój na ćwiartki i włóż na kilka sekund do blendera. Tak uzyskany proszek możesz dodać do swojego ulubionego preparatu do oczyszczania twarzy.