Jak jeść szparagi? Dlaczego warto po nie sięgać?

Szparagi to bardzo smaczne i zdrowe warzywa, które cieszą się coraz większą popularnością. Mają niewiele kalorii, a przy tym obfitują w cenne substancje odżywcze. Oczyszczają organizm z toksyn, poprawiają perystaltykę jelit i działają jak naturalny prebiotyk, wspierając mikroflorę jelitową. Świetnie więc wspomagają organizm w walce z nadprogramowymi kilogramami. Wspierają także pracę wątroby i nerek oraz regulują ciśnienie krwi. Szparagi nazywane są naturalnym afrodyzjakiem, ponieważ wpływają na poprawę potencji. Dlaczego warto jeszcze włączyć je do diety? W jaki sposób je przyrządzać, by były pyszne i nie straciły swoich właściwości? Jakie szparagi najlepiej wybierać i w jakiej postaci można je spożywać? Podpowiadamy.

Dlaczego warto jeść szparagi?
Dlaczego warto jeść szparagi?©123RF/PICSEL
Jak zrobić zapiekankę ze szparagami?Interia Kulinaria

Co warto wiedzieć o szparagach?

Zielone szparagi
©123RF/PICSEL

Szparagi to rodzaj bylin z rodziny szparagowatych, do którego należy około 200 różnych gatunków. Jego jedynymi jadalnymi przedstawicielami są szparagi lekarskie, naturalnie porastające tereny środkowej i południowej Europy, północnej Afryki i zachodniej oraz środkowej Azji. Dziś uprawiane są na całym świecie, a największym ośrodkiem ich produkcji są Chiny. Szparagi znane były już w starożytnym Egipcie, Rzymie i Grecji, gdzie wykorzystywane były zarówno w kuchni, jak i w medycynie ludowej. Ceniono je za smak i za to, że są lekkostrawne, moczopędne i korzystnie oddziałują na trawienie. Uważano je za naturalny afrodyzjak, nie tylko ze względu na to, że zwiększały potencję, ale również z powodu ich charakterystycznego kształtu. Kiedyś szparagi były produktem luksusowym, dziś coraz częściej goszczą na naszych stołach.

Wartości odżywcze szparagów

Zaletą szparagów jest to, że są niskokaloryczne (100 g to zaledwie 22 kcal), a przy tym zawierają mnóstwo składników odżywczych, które korzystnie wpływają na zdrowie. Są dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka i węglowodanów złożonych. Zawierają błonnik, który poprawia pracę jelit i inulinę – prebiotyk wspierający florę bakteryjną jelit. Szparagi obfitują w wiele witamin i minerałów, m.in. witaminy A, C, E i K. Znajdują się w nich również spore ilości kwasu foliowego, beta-karotenu i glutationu – białka wspomagającego wątrobę w oczyszczaniu z toksyn i wspierającego odporność. Szparagi zawierają także wiele minerałów, np. magnez, potas, żelazo, fosfor czy wapń. Ponadto obecne są w nich takie substancje jak asparagina, flawonoidy, karotenoidy, kumaryna, saponiny steroidowe i wiele innych substancji przeciwutleniających.

Dlaczego warto sięgać po szparagi?

Białe szparagi należy obrać
©123RF/PICSEL

Szparagi to bardzo pożywne warzywa, które zaleca się osobom z nadwagą i odchudzającym się. Mają niewiele kalorii, a przy tym dużo błonnika, który pobudza trawienie i oczyszcza jelita ze złogów. Szparagi działają lekko przeczyszczająco i przyspieszają spalanie tłuszczu, dlatego mogą ułatwić walkę ze zbędnymi kilogramami. Dodatkowo zawarty w nich glutation pomaga wątrobie w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Gotowane szparagi warto spożywać w przypadku problemów trawiennych czy zapalenia jelita grubego. Dzięki zawartej w nich inulinie wspierają mikroflorę jelitową i wzmacniają układ odpornościowy. Działają również moczopędnie, dlatego zaleca się je przy infekcjach dróg moczowych. Obecna w nich asparagina wspiera pracę nerek i zapewnia prawidłowy poziom nawodnienia organizmu.

Szparagi korzystnie oddziałują również na serce i układ krwionośny. Zawierają substancje, które obniżają poziom „złego” cholesterolu i regulują ciśnienie krwi. Mogą więc zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy, nadciśnienia i innych chorób sercowo-naczyniowych. Ze względu na duże ilości błonnika szparagi mogą również unormować poziom cukru we krwi. Mogą je spożywać cukrzycy. W szparagach znajdziemy spore ilości witamin z grupy B i kwasu foliowego. Mają one pozytywny wpływ na układ nerwowy, wspomagają koncentrację i pamięć. Kwas foliowy wspiera również rozwój płodu i zmniejsza ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u dziecka. Szparagi to także skuteczny afrodyzjak, gdyż znajdują się w nich fitoestrogeny, które działają podobnie do estrogenów – hormonów odpowiadających za popęd płciowy.

Jakie szparagi najlepiej wybrać?

W sklepach dostępne są szparagi fioletowe, białe i zielone. Najpopularniejsze są ostatnie z nich, gdyż są cieńsze, delikatniejsze i mniej łykowate. Szparagi białe są łagodniejsze w smaku, ale grubsze i bardziej twarde. Przed ugotowaniem należy je obrać, co wiąże się z częściową utratą wartości odżywczych. Kupując szparagi, warto zwrócić uwagę, by miały intensywny kolor, prostą łodygę i zamknięte główki. Ścięte końce powinny być wilgotne, a pędy błyszczące i sprężyste.

Jak przygotować szparagi?

Szparagi z łososiem
©123RF/PICSEL

Przed przyrządzeniem szparagów należy je odpowiednio przygotować. Przede wszystkim należy odciąć końcówki łodyg, gdyż są one stwardniałe (ok. 2-3 cm). Można również wygiąć szparag, a ułamie się w odpowiednim miejscu. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, jednak w przypadku białych jest to konieczne. Obieranie należy zacząć pod główką i kierować się w dół, aby pozbyć się wszystkich włókien.

Jak gotować szparagi i w jaki sposób można je spożywać?

Szparagi najlepiej gotować na parze lub zblanszować, aby straciły jak najmniej wartości odżywczych. Gotowanie powinno trwać nie dłużej niż 10 minut, żeby zachowały kolor i były chrupiące. Im dłużej je będziemy gotować, mogą stać się zbyt miękkie. Jeśli gotujemy je w wodzie, najlepiej związać je nitką i ustawić pionowo w wysokim garnku. Główki powinny wystawać ponad wodę, gdyż najszybciej miękną, więc sama para im wystarczy. Szparagi gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie. Jeśli chcemy je zblanszować, należy włożyć je do wrzątku na minutę, a następnie szybko włożyć do zimnej wody z kostkami lodu.

Gotowanie to tylko jeden ze sposobów na przyrządzanie szparagów. Nadają się również do grillowania, pieczenia czy smażenia. Można je spożywać jako przystawkę lub jako dodatek do głównego dania. Świetnie komponują się z sosami, np. musztardowym czy winegret. Warto również przyrządzić z nich zupy, zapiekanki, omlety, tarty czy zdrowe i pożywne sałatki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas