Jak marynować mięso? Sekretny składnik - soda
Co zrobić, aby pieczeń była soczysta? Czego dodać, aby mięso było wyjątkowe w smaku? Nie zapomnij o sodzie. Dlaczego ten pospolity składnik jest tak istotny przy marynowaniu mięsa? Odpowiadamy.
Spis treści:
Po co marynuje się mięso?
Marynowanie mięsa to sposób na wzbogacenie jego smaku. Odpowiednio przygotowana marynata powinna sprawić, że nasza pieczeń będzie niezwykle soczysta, chrupiąca z wierzchu i miękka w środku. Wszystko zależy od odpowiednio dopasowanych składników.
Marynata do mięsa może składać się z wielu przypraw. Najczęściej, jako bazę wykorzystuje się ocet, miód albo olej. Dostępne są także gotowe sosy. Mięso można natrzeć także suchą mieszanką przypraw. Najważniejsze są oczywiście nasze preferencje smakowe oraz rodzaj mięsa, które będziemy przyrządzać.
Przyprawy do mięsa:
- do wieprzowiny pasuje majeranek
- do drobiu warto dodać tymianek
- do wołowiny estragon
- do jagnięciny i dziczyzny rozmaryn
Jak prawidłowo marynować mięso?
Najważniejsze, aby mięso przed marynowaniem było oczyszczone i osuszone. Po nałożeniu mieszanki przypraw, dobrze jest zostawić mięso na noc w lodówce (długość marynowania zależy od rodzaju mięsa). Dzięki temu mamy pewność, że marynata dobrze się wchłonie. Mięso powinno być w całości pokryte przygotowaną mieszanką. Najlepiej jak będzie jednakowej grubości (im cieńsze kawałki, tym uda się wydobyć wyraźniejszy smak). Jeśli marynujemy grube kawałki mięsa - najlepiej je nakłuć lub naciąć. Wtedy marynata dostanie się w głąb mięsa. Ważne: jeśli do marynowania użyjemy dużo ziół, przed smażeniem należy je wszystkie usunąć. Dzięki temu unikniemy przypalenia potrawy.
Czytaj również: Jak zamarynować kurczaka? Oto sprawdzone sposoby
Soda - klucz do soczystej pieczeni
Soda oczyszczona często pojawia się jako składnik w wielu przepisach. Służy m.in. jako zastępstwo dla proszku do pieczenia, spulchnia ciasta czy naleśniki. Okazuje się również, że warto wykorzystać ją podczas przygotowywania mięsa. Szczególnie takiego, które poddawane jest obróbce termicznej. Zazwyczaj, mimo wielu starań, wychodzi ono suche. Soda sprawi, że zapomnimy o tym problemie.
Kluczem do soczystej pieczeni jest wtarcie odrobiny sody w oczyszczone kawałki mięsa i odłożenie ich do lodówki na kilka godzin (minimum trzy godziny). Jeśli nie masz tyle czasu, podziel mięso na mniejsze części i przygotuj pastę. Ten sposób wymaga od nas więcej pracy, jednak dzięki niemu oszczędzamy ogrom czasu.
Do przygotowania pasty potrzebujesz:
- 0,5 szklanki wody
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
Tyle wystarczy na 2 średniej wielkości piersi z kurczaka. Po 15 minutach wyjmij mięso z pasty, oczyść je dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie przygotuj wymarzoną pieczeń.
Oprócz zachowania idealnej miękkości, kruchości oraz soczystości pieczeni, dodając pół łyżeczki sody do marynaty, uchronisz swoje naczynia przed przypaleniem.
***
Zobacz również: