Jak moczyć suszone grzyby? Tylko w ten sposób nie stracą aromatu

Jak moczyć suszone grzyby na święta, by smakowały wybornie?
Jak moczyć suszone grzyby na święta, by smakowały wybornie?123RF/PICSEL

Jak przechowywać suszone grzyby?

  • Znajdź odpowiedni pojemnik. Powinien być metalowy, szklany albo emaliowany i posiadać szczelne zamknięcie.
  • Suszone grzyby przechowuj w suchym i ciemnym miejscu. Drugie kryterium jest szczególnie ważne, jeśli naczynie jest przezroczyste.
  • Nie trzymaj grzybów w torebkach papierowych czy plastikowych. Nie tylko nie są szczelne, ale prowadzą też do błyskawicznego rozwoju pleśni.
  • By zapobiec wilgoci, do pojemnika z grzybami włóż kilka ziarenek suchego ryżu. Musisz jednak pamiętać o tym, by co kilka dni je wymieniać.
  • Do szafki, w której przechowujesz suszone grzyby, włóż liście laurowe. Ich zapach skutecznie odstrasza żarłoczne mole spożywcze.
Właściwie przechowywane grzyby będą nadawać się do jedzenia przez długie miesiące
Właściwie przechowywane grzyby będą nadawać się do jedzenia przez długie miesiące123RF/PICSEL

Jak długo moczyć suszone grzyby?

Jak namoczyć suszone grzyby? Kluczowe zasady

Zobacz również:

    • W pierwszej kolejności należy opłukać je w chłodnej wodzie. Pozwoli to wyeliminować ewentualne zabrudzenia, np. piasek czy resztkę ściółki leśnej.
    • Przygotuj szerokie naczynie z chłodną lub letnią wodą. Nie może być gorąca! Wbrew pozorom nie przyspieszy zmiękczania grzybów, a może pozbawić je smaku.
    • Nie przesadzaj z ilością wody. Jej nadmiar również sprawia, że tracą swój charakterystyczny smak i aromat. Wystarczy tyle płynu, by każdy egzemplarz był zanurzony.
    • Co kilkanaście minut zamieszaj zawartość naczynia.

    Moczenie grzybów w mleku: Wypróbuj tę tradycyjną metodę

    Przepis na sos grzybowy do mięsInteria KulinariaInteria Kulinaria