Zastąp nim wodę w cieście. Uszka i pierogi rozpłyną się w ustach

Niewielkie uszka pływające w barszczu oraz półmiski z parującymi pierogami to obrazy, które jednoznacznie kojarzą się z Wigilią. Podstawą smaku obu potraw jest nie tylko farsz, ale także elastyczne i miękkie ciasto. Sprawdź, jakich składników do przygotowania idealnego ciasta nie może zabraknąć na przedświątecznej liście zakupów.

Sprawdź, w czym tkwi sekret udanego ciasta na uszka oraz pierogi
Sprawdź, w czym tkwi sekret udanego ciasta na uszka oraz pierogi123RF/PICSEL

Tajemnica miękkiego ciasta

Sekretem udanych i niezwykle pysznych uszek oraz pierogów, które z talerzy i półmisków znikają w tempie ekspresowym, są przede wszystkim: czas i włożone w ich przygotowanie serce. To jednak nie wszystko. Okazuje się, że wystarczy dodać dwa tajne składniki do receptury, by jeszcze bardziej zachwycić domowników. Nie tylko wpłyną na smak, ale także poprawią konsystencję ciasta, ułatwiając jego lepienie.

Cały trik tkwi w zastąpieniu ciepłej wody podgrzanym wcześniej mlekiem. Ten nietypowy składnik nada potrawom smaku oraz konsystencji. Z powodzeniem wzbogacimy je także łyżeczką roztopionego masła dobrej jakości. W ten sposób zadbamy o to, by uszka oraz pierogi nie rozklejały się, ani nie rozpadały podczas gotowania.

Triki na idealnie elastyczne ciasto

Odpowiedni dobór składników wpływa na miękkość oraz elastyczność ciasta
Odpowiedni dobór składników wpływa na miękkość oraz elastyczność ciasta123RF/PICSEL

Do wykonania ciasta na pierogi oraz uszka potrzebujemy zaledwie kilku podstawowych składników, które bez problemu kupimy w każdym sklepie spożywczym. Jeśli chcemy, by zawsze wychodziło wspaniale, musimy zadbać o każdy szczegół. Sprawdź, na co przede wszystkim warto zwrócić uwagę.

  • Odpowiednia mąka - bez dobrej mąki ciasto na pierogi wyjdzie twarde i mało elastyczne. Choć w zasadzie można przygotować je z każdego typu, także bezglutenowej oraz pełnoziarnistej, w klasycznych przepisach znajdziemy zawsze mąkę typu 500.
  • Właściwa temperatura - gluten to białko roślinne, które odpowiada za elastyczność przygotowanego ciasta. Jeśli chcemy wydobyć go jak najwięcej, dodajmy do wyrabiania gorącą, a nawet wrzącą wodę. Druga opcja pozwoli nam uzyskać tzw. ciasto zaparzane.
  • Czas na odpoczynek -  niezwykle ważnym krokiem po zagnieceniu ciasta jest danie mu odpocząć. Najlepiej włożyć je do szklanej miski, a następnie przykryć talerzem lub ścierką. Odczekaj kilkanaście minut, a następnie przejdź do wałkowania oraz wykrawania.
  • Ostrożnie z jajkami - dodatek jajka do ciasta sprawi, że nabierze jeszcze więcej miękkości oraz elastyczności. Z tym składnikiem należy jednak uważać i zrezygnować z dodawania białka, które zmienia jego konsystencję na twardszą.
  • Eksperymentuj z dodatkami - klasyczne wersja uszek i pierogów podbijają serca niemal wszystkich smakoszy, ale z powodzeniem możesz wybrać do ciasta mniej oczywiste dodatki. Odrobina ziół, kurkumy oraz suszonego buraka wyniesie je na wyższy poziom.

Przepis na domowe ciasto zaparzane do uszek i pierogów

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typu 500
  • 250 ml wrzątku lub gorącej wody
  • ½ łyżeczka soli
  • 1 łyżka roztopionego masła

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiewamy mąkę oraz sól. Powoli wlewamy wrzątek, dodajemy roztopione masło i niedbale mieszamy za pomocą łyżki. Gdy woda nieco przestygnie, zabieramy się do ręcznego wyrabiania ciasta.
  2. Po wstępnym połączeniu składników przekładamy ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Wyrabiamy je do momentu, aż stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe formujemy w kulę, a następnie wkładamy do talerza i przykrywamy przelaną gorącą wodą szklaną miską. Odstawiamy na 30 minut, by mogło odpocząć.
Jak zrobić pierogi ruskie?Interia Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas