Zastąp nim wodę w cieście. Uszka i pierogi rozpłyną się w ustach

Sprawdź, w czym tkwi sekret udanego ciasta na uszka oraz pierogi
Sprawdź, w czym tkwi sekret udanego ciasta na uszka oraz pierogi123RF/PICSEL

Tajemnica miękkiego ciasta

Zobacz również:

    Triki na idealnie elastyczne ciasto

    Odpowiedni dobór składników wpływa na miękkość oraz elastyczność ciasta
    Odpowiedni dobór składników wpływa na miękkość oraz elastyczność ciasta123RF/PICSEL
    • Odpowiednia mąka - bez dobrej mąki ciasto na pierogi wyjdzie twarde i mało elastyczne. Choć w zasadzie można przygotować je z każdego typu, także bezglutenowej oraz pełnoziarnistej, w klasycznych przepisach znajdziemy zawsze mąkę typu 500.
    • Właściwa temperatura - gluten to białko roślinne, które odpowiada za elastyczność przygotowanego ciasta. Jeśli chcemy wydobyć go jak najwięcej, dodajmy do wyrabiania gorącą, a nawet wrzącą wodę. Druga opcja pozwoli nam uzyskać tzw. ciasto zaparzane.
    • Czas na odpoczynek -  niezwykle ważnym krokiem po zagnieceniu ciasta jest danie mu odpocząć. Najlepiej włożyć je do szklanej miski, a następnie przykryć talerzem lub ścierką. Odczekaj kilkanaście minut, a następnie przejdź do wałkowania oraz wykrawania.
    • Ostrożnie z jajkami - dodatek jajka do ciasta sprawi, że nabierze jeszcze więcej miękkości oraz elastyczności. Z tym składnikiem należy jednak uważać i zrezygnować z dodawania białka, które zmienia jego konsystencję na twardszą.
    • Eksperymentuj z dodatkami - klasyczne wersja uszek i pierogów podbijają serca niemal wszystkich smakoszy, ale z powodzeniem możesz wybrać do ciasta mniej oczywiste dodatki. Odrobina ziół, kurkumy oraz suszonego buraka wyniesie je na wyższy poziom.

    Przepis na domowe ciasto zaparzane do uszek i pierogów

    • 400 g mąki pszennej typu 500
    • 250 ml wrzątku lub gorącej wody
    • ½ łyżeczka soli
    • 1 łyżka roztopionego masła
    1. Do miski przesiewamy mąkę oraz sól. Powoli wlewamy wrzątek, dodajemy roztopione masło i niedbale mieszamy za pomocą łyżki. Gdy woda nieco przestygnie, zabieramy się do ręcznego wyrabiania ciasta.
    2. Po wstępnym połączeniu składników przekładamy ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Wyrabiamy je do momentu, aż stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe formujemy w kulę, a następnie wkładamy do talerza i przykrywamy przelaną gorącą wodą szklaną miską. Odstawiamy na 30 minut, by mogło odpocząć.
    Jak zrobić pierogi ruskie?Interia KulinariaInteria Kulinaria
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?