Jak mrozić pierogi przed świętami? Szefowie kuchni polecają jeden trik

Pierogi z powodzeniem przygotujesz na długo przed świętami
Pierogi z powodzeniem przygotujesz na długo przed świętami123RF/PICSEL

Mrożenie pierogów sposobem na świąteczną gorączkę

"Zdrowie na widelcu": Pierogi z kapustą i grzybamiPolsat CafePolsat Cafe

Jak zamrozić surowe pierogi?

Mrożenie pierogów nie jest trudne
Mrożenie pierogów nie jest trudne123RF/PICSEL

Zobacz również:

    Jak mrozić pierogi, żeby nie pękały? Trik szefów kuchni

    • Gdy skończysz nadziewanie pierogów farszem, wrzuć je do osolonego wrzątku na 30 sekund. Ważne jest, by jednorazowo nie blanszować dużej porcji. Pierogi nie mogą być "ściśnięte" w garnku. Inaczej zaczną pękać.
    • Wyjmij je ostrożnie przy pomocy łyżki cedzakowej — łatwiej będzie je osuszyć.
    • Ułóż pierogi na blaszce oprószonej mąką lub posmarowanej olejem. Możesz wykorzystać również tacki wykorzystywane do przyrządzania dań z grilla.
    • Podobnie jak w przypadku mrożenia surowych pierogów, zwróć uwagę na to, aby nie stykały się ze sobą.
    • Gdy wystygną, włóż je do zamrażarki na dwie godziny.
    • Po upływie tego czasu przełóż pierogi do woreczków, opisz i ponownie włóż do zamrażalnika.
    Trzymaj się kilku zasad, a na święta podasz wyśmienite pierogi
    Trzymaj się kilku zasad, a na święta podasz wyśmienite pierogi123RF/PICSEL

    Boże Narodzenie — jakie dania można przygotować wcześniej?